изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:31 EEST
Франция обвини и трети българин за случая „Борилски”    
По света

Съдебен процес срещу трима обвиняеми, а не срещу двама, както е в България, започва във Франция по случая „Борилски”, това заяви в специално интервю за предаването „Пропаганда” на Дарик адвокат Ерик Морейн. Той защитава майката на убития през 2000 година в Париж български студент Мартин Борилски.



Подведен под съдебна отговорност за съучастие в убийство е Веселин Димитров. С неговия паспорт веднага след драмата един от двамата обвинени в убийството на Борилски Стоян Стоичков успява да избяга от Франция. Ето какво още за третия обвиняем Ерик Морейн:

 

Знаем, че френските криминалисти не могат да коментират случая „Борилски” в момента. Може ли да разберем от вас как тече разследването във Франция и да ли все още се работи по въпроса?

 

След като един френски висш следовател в продължение на три години разследва случая „Борилски” и след две посещения в България, реши да даде на френския съд тримата заподозрени за убийството на Мартин Борилски. Във Франция ще има съдебен процес, не зная кога точно, но ще има процес на базата на свидетелски показания и научни експертизи, който не подлежат на абсолютно никакъв коментар, те са неоспорими.

 

Тоест, това са експертизите, по които има кръв и косми под ноктите на жертвата Мартин Борилски от обвиняемите Георги Желязков и Стоян Стоичков?

 

Точно така.

 

Адвокат Морен, казахте, че във Франция подсъдимите ще бъдат трима, у нас делото е срещу двама души – Георги Желязков и Стоян Стоичков?

 

Да, да, зная, че в България са само двама, но във Франция имаме трима заподозрени.

 

Кой е третият?

 

Димитров е третият.

 

В България това име не се коментира като обвиняем, дайте ни подробности.

 

Той е подведен под съдебна отговорност за съучастие в убийство. Той е дал паспорт на Стоичков, за да може да вземе самолет за Париж, защото той напуска Франция с фалшиви документи, тоест той го е снабдил с фалшив паспорт.

 

Защо смятате, че в България Димитров не е включен в обвинителния акт?

 

Това показва още един път независимостта между двете процедури как се водят в едната и другата държава. Може би българските съдебни представители и власти смятат това, че Димитров е снабдил Стоичков с фалшиви документи не е съучастничество.

 

Можете ли да предположите каква ще е присъдата във Франция?

 

Не, не, не бих могъл да кажа. Имаме солидно досие, което уличава заподозрените в убийство и те трябва да дадат обяснение за неприемливите и ужасяващи действия, но оттам нататък не мога да предвидя, не съм пророк.

 

Защо според вас българският съд оправда Желязков и Стоичков и на двете инстанции.

 

Не мен ми направиха един много приблизителен превод на съдебното решение и аз мога само да съжалявам, че не са взети предвид абсолютно неоспорими доказателства и най-вече научните експертизи – ДНК и така нататък. Мога само да съжалявам и да недоумявам.

 

Знаем, че поддържате контакт с майката на Мартин Борилски Иванка Вълчева, какво ще я посъветвате - да повярва в българското правосъдие или да очаква присъда от Франция.

 

Аз мога да я посъветвам единствено да изчака делото да се доведе и от едната, и от другата страна докрай.

 

Кои са фрапиращите обрати в българското дело, които ви направиха впечатление?

 

Това, че българското правосъдие не е пожелало да изслуша френските следователи. Не познавам достатъчно добре българската процедура, за да направя повече уточнения. Това, което мен ме интересува  е, че във Франция има процес и той трябва да завърши както трябва.

 

Кога да очакваме да започне делото във Франция?

 

Силно се надявам да е преди края на 2009 година.

 

dariknews.bg


 


Сходни връзки

Франция обвини и трети българин за случая „Борилски” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди