изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:05 EEST
Бойко Борисов за предстоящите избори в България    
Интервюта Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ и кмет на София в БНР, „Неделя 150”

Водещ: Добър ден на лидера на ГЕРБ, кмет на София и така, Бойко Борисов.
Бойко Борисов: Добър ден.
Водещ: Не знам, сигурно не сте слушали досега, но говорим за изборите, законите за избори, разговори за предизборни коалиции, към каквито ГЕРБ не се стреми, това е ясно. Но за законите. Какво мисли ГЕРБ за закъснението, защото то е всепризнато? Ето, в петък не можаха да се съберат на работното си място в НС и да приемат на първо четене Закона за евродепутатите.
Бойко Борисов: Това, че е скандално, е скандално. От последните думи на преждеговорившия стана ясно, да не го повтарям. Трагичното е, че Станишев и Доган ни направиха за пореден път за смях пред цяла Европа като единствената държава, която ще има в рамките на месец два избора с различни дати, се оказва България.
Водещ: То затова май се смъква изборната кампания от 30 на 21 дни, да.
Бойко Борисов: Това са измишльотини, защото никога в България ден за размисъл не е важал, кампанията, Станишев я обяви, че е почнала преди една година, публично при това. Това е замазване на очите на хората. Факт е, че необявяването на датите на изборите цели и допълнително да подпомогне БСП и ДПС. Защо? Всички работещи хора, които цяла година се трудят и дават продукта в страната, вече планират отпуските си. Запазват хотели, планират тези десетина – петнайсет дни, които имат, ваканцията на децата,...
Водещ: Почивка, ваканция, ясно.
Бойко Борисов: ... почивката. И в един момент някой ще им изтърси, нарочно, примерно една дата, дали ще е 7-ми, или 27-ми, или 17-ти, няма значение.
Водещ: За 7-ми е сигурно сега. Тази дата, вярно, че президентът...
Бойко Борисов: Това е за 7 юни.
Водещ: Но Брюксел е казал за 7 юни, да.
Бойко Борисов: Така. А по-важните парламентарни избори? Коя е датата?
Водещ: Не знам.
Бойко Борисов: Ако вие трябва да планирате отпуската си сега и на всяка цена искате като нормален гражданин, отговорен гражданин да си дадете гласа, как ще я планирате? За кой юли?
Водещ: Добре. Кога ГЕРБ и Бойко Борисов искат да бъдат парламентарните избори?
Бойко Борисов: Както във всички държави, можеше да са на една дата, на 7 юни.
Водещ: Това, вече се разминахме с това нещо.
Бойко Борисов: Ами оттук нататък разбирате, че БСП и ДПС...
Водещ: През юни ли ги искате, или през юли?
Бойко Борисов: Кой нормален човек през юли месец работи и прави избори?
Водещ: Вече няма накъде. Това е.
Бойко Борисов: Българинът да разбере защо от страх Станишев и Доган правят изборите юли месец. Единствени в Европа. Което отново показва, че нищо не сме научили от ЕС и от европейците.
Водещ: ГЕРБ ще присъства ли в избирателните комисии? Някъде казаха да, другаде – не.
Бойко Борисов: Поне за европейските избори,...
Водещ: За там сте сигурни, така ли?
Бойко Борисов: ... където сме първи, ако не ни допуснат и там да участваме в избирателните комисии, да наблюдаваме какво става, това вече пък ще е грабеж.
Водещ: Добре. Каква активност, не става въпрос за прогноза, а искате да има?
Бойко Борисов: Ако са юли месец, активността ще е много слаба. Защото никой няма да /.../ децата...
Водещ: Под 40 %, така ли?
Бойко Борисов: Разбира се. Ще отидат на БСП и ДПС твърдите електорати да гласуват. И те затова го правят. Защото, представи си, си в Созопол на море и трябва да минеш по пътя, който...
Водещ: А не, няма да ходя в Созопол аз.
Бойко Борисов: Добре, да е в Каварна. 20 часа път, защото Станишев излъга и не направи магистралата, както дойде на власт с обещанието, че магистрала „Тракия” поне ще върви. Ще имаш тогава в трафика до морето 15 часа път до София, за да гласуваш и да се върнеш следващия ден. Никой няма да го направи.
Водещ: Ниска избирателна активност, така ли? Добре.
Бойко Борисов: Това целят управляващите. Максимално малък брой хора да отидат да гласуват, за да може техният процент да се вдигне.
Водещ: Мисля, че четох, че БСП иска шест евродепутати на 7 юни. ГЕРБ колко?
Бойко Борисов: Аз се надявам поне това, като го обясняваме на хората, да разберат, че тях не трябва да ги допускат в Брюксел, защото, вие видяхте, по най-дипломатичен път вчера говорителят на ЕК обясни, че всъщност, на жаргон, български, казано, човекът е казал, ще видим. Поставен е въпросът за компенсация. Изобщо не са договорени цифри.
Водещ: За АЕЦ „Козлодуй”, да.
Бойко Борисов: За Трети и Четвърти реактор. Но тука вестниците бълват, Станишев договори 50, 100, 200 милиона. А видяхте говорителят какво каза. Моля ви, изчакайте.
Водещ: Добре, но направи впечатление това, което казахте, че това е национална кауза и е надполитическа.
Бойко Борисов: Да, разбира се. И аз на господин Станишев и пред цялата ЕНП му показах, за да получа и тяхното одобрение и за да няма спекулации, че след като европейската десница с изнесеното си заседание в София твърдо застана зад нас като партия, като организация, европейската левица пък демонстрира същото за господин Станишев. Напомням на вашите слушатели, че само четири човека не стигнаха да не затворим Трети и Четвърти реактор, в Брюксел когато се гласуваше, в ЕП. Ние с тези две огромни лобита, ако всеки от нас отиде и си ги подсигури, можем да се надяваме и на компенсации, и на успех. Същото би могло, ако ние изработим съвместно механизми за контрол и отидем заедно при двете най-големи групи в ЕП, десница и левица, и кажем при тези условия едно евро няма да се похарчи грешно от вашите пари, те да ни пуснат обратно фондовете. Кой в България би се противопоставил на такава държавническа политика и не би я толерирал. Политиката си е политика, конкуренция, противници, избори, това са милиарди евра за българската икономика.
Водещ: Това значи, че в новия Европарламент, защото ще има не знам колко депутати от БСП, те ще бъдат съответно от ПЕС там, вие бихте работили заедно с депутатите от БСП в ЕП.
Бойко Борисов: Това същото важи и за всички евродепутати, които ще отидат. Но нашите ще бъдат пет или шест, няма значение. Това са малка бройка.
Водещ: Има значение, защо да няма.
Бойко Борисов: Има, разбира се, но във взимането на големите решения. А двете групи, на социалистите и най-голямата е нашата, на ЕНП, и за вашите слушатели казвам, че господин Барозу, с който се спекулира с неговото име непрекъснато, е министър-председател на Европа, излъчен от ЕНП, от десницата. И завчера на среща на върха в Брюксел аз лично съм го подкрепил за втори мандат след госпожа Меркел, след господин Пьотеринг, Берлускони и всички те заедно издигнахме, и на 15 юли, мисля, че ще му се представи кандидатурата.
Водещ: Ами има си шанса господин Барозу за още един мандат, но ЕНП като че ли малко се разцепи благодарение на британските консерватори.
Бойко Борисов: Винаги е имало две страни в ЕНП, между ЕНП и английските представители, но аз се надявам, че те ще намерят общ език, защото и техният министър-председател, и канцлерът на Германия, и президентът на Франция напоследък са в много активен диалог и мисля, че след новата финансова и икономическа криза ще намери решение и за това. Но така или иначе, това ще са най-големите групи.
Водещ: Между другото, аз бях на среща с Антонио Лопес, генералният секретар на ЕНП, в Брюксел, откъдето тръгна това, че...
Бойко Борисов: На 6 май, живот и здраве, ще ми гостува...
Водещ: Тука ли, Антонио Лопес?
Бойко Борисов: Да, за да даде подкрепа за изборите за евродепутати.
Водещ: Подкрепата е важна, но аз бях на онзи разговор. Не го чух да казва, че е нормално коалиране на БСП и ГЕРБ. Той даде примери с други държави, но вече стана дума на тази тема, да не се повтаряме. Днес откривате избирателната кампания. Това генерално откриване ли е в Пловдив, какво?
Бойко Борисов: Не, има благотворителен пролетен бал в Пловдив. За съжаление, няма да мога да отида. Колегата Цветанов ще бъде, там местната ни организация. Надявам се да мине добре. Тъй като за първи път сега, днес, обиколих София и нещата се нормализираха, и по-чиста, и...
Водещ: Честно казано, мръсна е още. Не знам кога ще стане по-чиста.
Бойко Борисов: Това беше една много тежка концесия и прекратяването й имаше много голяма съпротива...
Водещ: И сега организирано ли е да се изчисти?
Бойко Борисов: Да, вече е чисто.
Водещ: Да се надяваме.
Бойко Борисов: Надявам се. Вчера завършихме прякото договаряне. Осем фирми ще чистят София на този етап.
Водещ: Това достатъчно ли е, осем фирми?
Бойко Борисов: Да, това означава, че монопола сме го разбили, това означава, че ще има повече контрол от Общината. Всички от тези фирми са много мобилни. И се надявам сега, когато почнем и миенето на града, рязко да се подобри качеството. Истински се надявам.
Водещ: Как ще...
Бойко Борисов: Това, което бях обещал, да я прекратим тази концесия, ми струваше много воля и кураж, но пък и в същото време в Брюксел го толерират.
Водещ: Как ще се справите като кмет с този енергиен форум на много високо равнище? Сигурно ще трябва да се затвори пак градът?
Бойко Борисов: Пак ще има доста тежести в града, но тези пък енергийни форуми ни водят до много, много силни позиции след това и възможности за държавите, които ги организират. А знаете, че ние имаме ангажименти и към /.../, и към АЕЦ „Козлодуй”.
Водещ: Чакаме го този форум, да.
Бойко Борисов: Софиянци ще изтърпят и това. Лошото е, когато се налага да търпят за нищо несгоди. А когато има защо, те, виждате, и при посещенията и на президента Буш, и на президента Путин, тогава изтърпяват.
Водещ: Добре. Сега не мога да не ви попитам за село Брест, Плевенско. Бойко Борисов: Вчера в пет села и градове има избори. Навсякъде ГЕРБ е първи. Водим убедително и там.
Водещ: Но в Брест като че ли почти всички партии може би в един глас казаха, че ГЕРБ купува гласове.
Бойко Борисов: Първо, терминът не е правилен. И това, че кметът е бил, когато са им давали заплатите, кандидат-кметът, възложил съм да се провери точно и ще чакам обяснения от него. И ако има нарушения, ще го санкционирам, разбира се. Но това, че сигналът идва от Румен Петков, ме кара да бъда много мнителен.
Водещ: С други думи, проверява се, така ли?
Бойко Борисов: Освен това, преди две седмици същото говореха и за Раковски, град Раковски. Не цитираха никого на следващия ден, а се оказа, че с две хиляди гласа сме ги били БСП. Така че, ще го проверя. Бил съм винаги безкомпромисен, ще бъда и сега. Но доколкото до този момент са ми докладвали, става въпрос, че на работниците са дали заплати. Никой не им е занесъл пари допълнителни, а са дали заплата. Но повтарям, ако е нарушено нещо в правилника, ще го санкционирам тежко.
Водещ: Ясно. Добре. Засега благодаря. Бойко Борисов.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Бойко Борисов за предстоящите избори в България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.19 секунди