изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:47 EEST
БОЙКО БОРИСОВ: ГЕРБ Е ЗА ОБЩА ПОЛИТИЧЕСКА ПОЗИЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРОДЕПУТАТИ ПО НАЦИОНАЛНИТЕ ПРИОРИТЕТИ    
Интервюта

Интервю на Ивелина Оприкова - агенция КРОСС и спец. кор. на НДТ в Народното събрание,  с лидера на ГЕРБ и кмет на София Бойко Борисов



- Днес в София се отбелязват 130 години от избирането на София за столица на България. Всеки кмет на София се записва в историята. Какво ще пише за Вас след време?

- Надявам се да остана в историята и за мен да пише - направил 20 км. метро, направил завод за битови отпадъци, дал началото на всички големи инфраструктурни проекти, свързани с водоснабдяването, канализацията и естакадите в София.

- „Българските представители в Европейския парламент –десница, социалисти и либерали трябва да се обединят в името на размразяването на спрените еврофондове”, заявихте след срещата си в Брюксел. Може ли да се тълкува този израз като подадена ръка или възможност за бъдещо партнъорство с БСП след изборите?

- Приемам въпроса Ви като шега за бъдещо партньорство с БСП. Ние от ГЕРБ ще настояваме да се вземе политическо решение от двете най-големи групи на левицата и десницата в Европейския парламент за влизането на България в еврозоната, да имаме обща позиция за АЕЦ "Козлодуй", както и да се обединим усилията си в името на размразяването на еврофондовете. Това е национално отговорна политика.

- Но България е в криза, понякога политиците правят и компромиси в името на България. Възможна ли е коалиция БСП+ГЕРБ или все едно говорим за коалиция между Левски и ЦСКА?


- Отговорът ми е НЕ. Коалиция БСП и ГЕРБ е невъзможна. А това, че Левски и ЦСКА участват заедно в националния отбор не означава, че на практика правят един отбор.

- Ще предопредели ли финансовата криза коалиционната политика на ГЕРБ?


- Коалиционната политика на ГЕРБ е ясна.Не предвиждаме никакви промени.

- Дава ли надежда за ГЕРБ дясното обединение СДС и ДСБ за едно дясно-центристко управление след изборите?


- За нас това е обединение на две от общо четирите партии–членки на ЕНП, в този смисъл дясно обединение няма. Има различни партии и коалиции, които се явяват в център дясно на предстоящите избори.

- Ще управлявате ли заедно? Съществува ли възможност СДС и ДСБ да имат една цел да влязат в следващото управление на ваш гръб?


- Не, не мисля. Те си имат своите избиратели, ние си имаме наши. Ние сме различни партии, с различни идеи, ръководства. До изборите сме конкуренти, а след изборите за ГЕРБ те са още един партньор в център-дясно.

- Съвместно явяване на ДПС и НДСВ за предстоящия европейски вот, при добри резултати съществува и възможност за парламентарния. Не ви ли се струва, че най-логичното място на царистите е при ГЕРБ. Все пак бяхте в едно семейство?...


- НДСВ, за съжаление, предадоха вота на избирателите, като се коалираха с БСП и ДПС. Продължават да управляват, продължават да са в тройната коалиция и мисля, че няма никакво основание да мислим за бъдещо сътрудничество.

- Те имат икономисти, експерти с висок рейтинг, програми. Вие пък имате своите поддръжници.


- ГЕРБ има достатъчно добри експерти, добри програми и не ни трябват чужди. В антикризисната си програма ГЕРБ залага на стабилността и на отговорните действия. От самото си създаване за това работим за създаването на политики за подобряване качеството на живот на българските граждани. Всяка партия си има своите експерти, а изборите са едно състезание на програми и политики.

- Вчера за местните избори в с. Брест от БСП обвиниха ГЕРБ в купуване на гласове. Депутатът от БСП Румен Петков обяви, че купуването на гласове е манталитет на ръководството на ГЕРБ, начин на мислене на ръководството на ГЕРБ.Като млада партия кога успяхте да овладеете тези порочни принципи?


- Първо искам да кажа, че за предстоящите избори аз си ипотекирах къщата и няма да похарча един лев за купуване на гласове, за който и да е било. От с. Брест ми докладваха, че са раздавали заплати, което означава, че това са изкарани от хората пари и не бива да се смятат за бонуси. Нашият кандидат-кмет от с. Брест в този момент е допуснал грешка в желанието си да покаже максимално добри резултати и ги е поканил. Ние бием на първи тур не само в с. Брест, но и във всички села, където се провеждат изборите. В Раковски преди две седмици отново се случи същото отново се говореше същото, а после се оказа, че бием с 2000 гласа. Не на последно място искам да подчертая, че сигналът идва от Румен Петков, а когато Румен Петков ви каже „добър ден”, трябва със сигурност да си пуснете осветлението.

- Г-н Борисов, струва ми се, че в БСП съществуват два кръга - едните са особено критични към Вас, т.е не Ви „цепят басма”, но има и други, които като че ли ви одобряват, запазват мълчание и не ви критикуват, т.е може би Ви одобряват за свой възможен съюзник...


- БСП въобще не ме интересува. Надали на симпатизантите на БСП им е приятна ситуацията Доган да им е началник и да са в коалиция с Царя. Това са компромиси, всички те са просто антиподи. Има много хора, личности, подобно на Божидар Димитров и много други, които с радост и удоволствие са с мен и ГЕРБ, защото просто виждат, че ние сме истинската алтернатива на това управление, ние сме истинската алтернатива на тройната коалиция.

- Все по често наблюдатели прогнозират, че ще гласуваме през август и септември отново, защото нито една партия няма да успее да състави правителство. Не е възможно ГЕРБ да няма резервни варианти, защото избори до дупка ще съсипе държавата?


- Именно за това станахме за смях в Европа, защото всички нормални държави гласуват в един ден, а ние защото сме царе на разточителството, като казвам ние, имам предвид Станишев и Доган. Мислите ли, че е случайно, че те не обявяват дата за парламентарните избори още. Ясно е, че изчисляват. Нормалните хора в България, работещите хора си планират отпуските през лятото, запазват си хотели, купуват си ваучери за пътуване и по този начин дори и да искат да гласуват за нас ако им съвпадне почивката, просто няма да гласуват за никого. Докато е ясно, че твърдите електорати на БСП и ДПС ще отидат. По този начин те искат максимално да намалят избирателната активност и да спечелят.

- Ще изиграе ли кметският пост в столицата лоша шега на Бойко Борисов и ГЕРБ по пътя към премиерския пост? Безспорно имате своите немалки победи, но и много критики валят срещу Вас като кмет...

- Аз мисля, че времето ще е съдник и софиянци ще разберат, че съм проявил много кураж като кмет и съм изпълнил ангажимента към тяхното недоволство. Ще им припомня концесията по чистота, която съкратих , както и това, че в столицата милиарди влизат в инфраструктурни проекти. Ще им припомня, че прекратих балирането, че отворихме Суходол и не харчим пари, както и това, че вече половината от балите са извозени от София. Ще им припомня, че на 3 април ще направя първа копка на завода за отпадъци. Веднага бих задал и моят въпрос дали другите кметове в други градове на България имат ли заводи за отпадъци, имат ли готовност да посрещнат всички предизвикателства. А това, че за 20 години са направени само 4 км. метро, а за последните 4 ще направим 20 км. и това, че на 6 май сме готови да пуснем „Младост” – „Центъра”, октомври предстои да пуснем от „Младост” до „Обеля”. Утре ще направим първа копка и на най-тежкия участък „Черни връх”, бул.”Витоша” и Централна гара. Това ще запомнят софиянци след години, когато можеш от „Обеля” до Централна гара да отидеш с метро или да се прикачиш до „Люлин”, или да отидеш до „Младост” по разписание. Надявам се всеки работещ човек в столицата ще запомни това.

- Какво ще се случи с ГЕРБ, какво ще бъде политическото бъдеще на партията, ако се случи песимистичния за Вас вариант - опозиция след изборите?


- Дори да сме опозиция ще знам, че сме си изпълнили обещанията към нашите симпатизанти да не се коалираме безпринципно и на всяка цена.

- За да има бъдеще една партия, трябва да се научи и на компромиси...


- ГЕРБ няма да се учи да прави компромиси.

- Изборите наближават с всеки изминат ден. Изпитва ли Бойко Борисов страх за себе си и за България?


- Ще припомня, че и дори и вчера Станишев си позволи да използва името на Европейската комисия и да прави свой пи-ар, че се е договорил за стотици милиони евро компенсация и се наложи говорителят на Европейската комисия да заяви, че такова нещо няма, че на жаргон Европейският съюз му е отговорил „ще видим”. Това е достатъчно унизително за нас като българи.

- Изпитва ли Бойко Борисов страх за себе си като нормалните хора –страх от провал?

- Не. Не се страхувам за себе си. Смятам, че това, което правя отговаря на желанията на хората и временните трудности наистина са временни. Днес обиколих цяла София и мога да кажа, че вече е в много, много по-приветлив вид. От вчера 8 фирми чистят различните райони и аз съм убеден, че в следващите седмици софиянци ще се убедят, че съм прав.

- Г-н Борисов, с чувство за хумор ще Ви попитам... Има много младежи, които са ваши фенове, дори и в офиса ни. Те питат ще отмени ли кметът Бойко Борисов текстът в наредбата за пиене на бира в парка? Ще загубите привърженици за предстоящия вот с този текст?


- Аз мисля, че и пиенето на бира в парка, а и всичко останало трябва да бъде в рамките на нормалното. Но нека все пак да ми изпратят своето виждане. Обещавам да го разгледаме. Аз съм човек, който когато е сгрешил, се поправя винаги.

 


Сходни връзки

БОЙКО БОРИСОВ: ГЕРБ Е ЗА ОБЩА ПОЛИТИЧЕСКА ПОЗИЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРОДЕПУТАТИ ПО НАЦИОНАЛНИТЕ ПРИОРИТЕТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди