изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:17 EEST
НАД 100 000 ПОДПИСА ЗА ПО-НИСКИ ЛИХВИ    
НовиниПодписка срещу терора на банковата система над българския народ тръгна и в Добрич. Само за час бяха събрани над 300 подписа. Организаторите предупреждават, че ще приканят фирми и граждани да изтеглят парите си от банките и да не си плащат вноските по кредити

Над 100 000 подписа са събрани до момента в стартиралата в началото на месеца подписка срещу необосновано високите лихви на банките и увеличението на таксите за обслужване на техните клиенти. Тя е организирана от "Национална асоциация на българския бизнес". В петък подписката стартира и в Добрич. Само в първия час бяха събрани над 300 подписа. Очаква се бум на поддръжници на подписката в Добрич. Над 15 фирми предварително бяха заявили намерението си да я подкрепят, съобщи председателят на асоциацията Светлозар Николов.
"Нека да защитим българския народ и да не допуснем да стане заложник на чуждестранни интереси. Необходими са действия, които да имат мигновен ефект върху икономиката и върху потреблението. Ние сме готови да работим денонощно, за да спасим икономиката на страната, като очакваме това и от властимащите" - заявяват организаторите. Те призовават държавата да упражни контрол върху банките, с цел намаляване на необосновано високите им лихви и такси за обслужване на потребителите. Искат да се приеме законодателна промяна, ограничаваща правото на банките едностранно да вдигат размера на вноските и лихвите по вече подписани и действащи  договори за кредит. Предлагат още създаване на Държавен Кредитен и Гаранционен Фонд, с цел рефинансиране на ипотечни кредити на лица, които не могат да изплащат кредита си при договорените условия. Държавата да упражни административен и правен натиск върху банките, с цел отпускане на нисколихвени кредити на малкия и среден бизнес и ипотечни кредити на гражданите, се иска още в подписката. И още - да се приеме закон, с който да се регламентират правата на длъжниците, с цел срещу тях и техните семейства да не бъде упражнявано насилие, нарушавани техните права и личен живот.  Да се промени законът така, че съдия-изпълнителят да не може да обявява за продажба ипотекиран имот на цени, по-ниски от стойноста на кредита и дължимите лихви и да не се допуска изтичането на средствата от депозитите на български граждани към други държави, за да се подпомагат чужди икономики, като парите от депозитите се  прехвърлят от местните клонове към банките-майки в чужбина, се иска още в подписката.
С. Николов каза, че подписката ще продължи до края на месеца. След това тя ще бъде връчена на премиера Сергей Станишев. Искането е държавата да се намеси в отношенията между банковия сектор и българския народ. Безумие е държавата да оставя банките да съсипват българския народ, като едностранно променят лихвите по сключени вече договори, смята Николов. Ако в резултат на подписката държавата не се намеси за понижаване на лихвите, ще призовем малкия и среден бизнес да изтегли парите си от банките и да спре да покрива вноските по кредитите си, каза лидерът на Националната асоциация на българския бизнес, която включва над 3000 фирми. Той е категоричен, че и гражданите ще ги подкрепят, като изпразнят банковите си сметки и спрат да плащат кредити.
 


Сходни връзки

НАД 100 000 ПОДПИСА ЗА ПО-НИСКИ ЛИХВИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.32 секунди