изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:30 EEST
Станишев пред Ройтерс: Искам пак да съм премиер    
Политика
Българският премиер Сергей Станишев заяви в интервю пред Ройтерс, че Социалистическата партия, която все повече изостава в социологическите проучвания, трябва да спечели парламентарните избори това лято, за да спре опозицията от прилагане на икономически планове, който той определя като "опасни".


Това предаде агенцията, цитирана от БГНЕС. Станишев заявява, че България не се нуждае от експерименти с фискалната политика, за да се справи със световната икономическа криза, както предлага опозицията.
"Отговорност на Социалистическата партия е да спечели и да бъде водеща партия, не защото такова е моето желание, а защото има много сериозни рискове, свързани с политиката, поведението и интересите на (опозиционната) партия ГЕРБ", заявява още министър-председателят в интервюто, направено в неделя.
"В условията на криза е необходима голяма предпазливост. Първото условие е да не се предприемат глупави действия", категоричен е премиерът.
Той допълва, че би искал отново да стане министър-председател, ако неговата партия спечели изборите.
Социологическите проучвания показват, че дясната партия ГЕРБ на кмета на София Бойко Борисов увеличава преднината си пред социалистите, тъй като икономическата криза увеличава недоволството преди изборите през юни или юли, отбелязва Ройтерс. Броят на българите, които искат коалиционното правителство да си ходи, се е увеличил на около 80%, според проучванията на общественото мнение. Балканската страна е обхваната от вълна на протести и хората заявяват, че им е писнало от живота в най-бедната и корумпирана държава в ЕС, пише още агенцията.
Изправени пред рязък спад в рейтинга си, социалистите реагираха на кризата с изливане на огромни суми в икономиката за създаване на нови работни места. Други мерки са повишение на пенсиите, безплатна почивка в курорт за над 5000 пенсионери и помощи за социални слабите, отбелязва Ройтерс, цитирана и от БТА. След две десетилетия посткомунистическа стагнация, реформи на парче и корупция, мнозина разочаровани българи възлагат надеждата си в Борисов. Той основа ГЕРБ преди две години за борба с "корумпирания и провалил се политически елит", отбелязва Ройтерс.
Според наблюдатели и дипломати, Станишев няма политическата воля да прекъсне връзките между политиците, съдиите и престъпните босове, в които се корени проблемът, пише кореспондентът на Ройтерс в София.
ЕС наказа България за неуспеха й да пребори корупцията и организираната престъпност, като замрази милиони евро европейски помощи, допълва агенцията.
Станишев, който е получил образованието си в Москва и Лондон, заявява, че икономическата програма на ГЕРБ ще навреди на страната. "Тя се състои от противоречащи си неща и е опасна", счита премиерът. "Говори се за голямо увеличение в доходите и едновременно с това рязко намаляване на данъците", отбелязва още той. И изразява съжаление, че не е направил достатъчно, за да подготви София за правилно управление на еврофондовете преди страната да се присъдени към ЕС през 2007 г., но допълва, че неговият кабинет е провел най-дълбоките и най-обхватни реформи в съдебната област и борбата с корупцията от 1989 г. насам.
"Всяка реформа е трудна и всяка реформа не води до резултати за половин или една година", счита Станишев. "Ние положихме огромни усилия, за да се справим със слабостите и дефектите", допълва той.
До този момент София не е осъдила нито един високопоставен политик за корупция и не е изпратила зад решетките нито един криминален бос, пише Ройтерс. Запитан защо никой не е уволнен или наказан за замразените пари от ЕС, Станишев отговаря, че подобно действие ще донесе краткосрочни политически дивиденти, но не и конкретни резултати.
Миналата седмица и столичният кмет Бойко Борисов пред агенция Ройтерс също заяви, че е готов да стане премиер на страната. dir.bg
 


Сходни връзки

Станишев пред Ройтерс: Искам пак да съм премиер | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди