изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:06 EEST
НЕВЪРНАТИЯТ ДДС Е БОМБА СЪС ЗАКЪСНИТЕЛ    
Интервюта Пред НДТ - Веселин Бакърджиев - изпълнителен директор на “Фарин” АД

 

- Г-н Бакърджиев, в последния брой на вестник “Капитал”  просторно бяха коментирани проблемите на фирмите в България, които подобно на Вашата минават през дълги проверки и много чакане, за да им бъдат надвнесени в държавния бюджет данък. И то в момент на финансова криза. В публикацията се коментира тезата, която и Вие развихте по време на протестите на “Фарин”, че по този начин в кризата държавата е намерила начин да се финансира за сметка на бизнеса. Откога, според публикацията, която се позовава на финансови експерти, е започнала тази практика?

 

- Според визираната публикация във вестник “Капитал” от 21 март, задържането на средства от данъчната администрация е започнало още в средата на миналата година, като в края на 2008 г. приходната администрация е бавела над половин милиард лева под формата на невърнат данъчен кредит. И това е почти два пъти повече в сравнение с края на 2007 г. Така с ДДС фирмите авансираме бюджета. Финансовите специалисти припомнят, че, ако няма съмнения, че фирмата е неизрядна, или пък наскоро да е била проверявана по-обстойно, обикновено данъчните връщат ДДС след 45 дни.

 

- Как реално стоят нещата у нас, включително и с “Фарин”, която от почти година не може да си получи над 2 млн. лева ДДС по сделка с румънска фирма?

 

- Както е посочено и в публикацията в “Капитал”, от средата на миналата година над половината от компаниите, които са поискали да им бъде възстановен ДДС, получават “по голямо внимание” от данъчната администрация. Това са обяснили данъчни служители, пише вестникът. Цитиран е представител на строителна фирма, който казва, че връщане на над 100 000 лева ДДС минава през подобни проверки. При условие, че една ревизия отнема от три до шест месеца, в момента забавянето при ревизиите е до девет месеца. Становището, че напоследък масово се удължават ревизии, е потвърдено пред вестника и от представител на счетоводна къща. Според него, практика е и издаването на доклади, при които отказът за връщане на данъчен кредит не се базира на основателни факти. Така допълнително се удължават сроковете заради обжалванията.

 

- Коментирани са и случаи при сделки със страни от ЕС, какъвто е този на “Фарин” АД...

 

- Да, данъчни консултанти коментират, че при сделки със страни-членки на ЕС, дори има случаи на временно прекъсване на ревизията, докато чуждата администрация потвърди извършената доставка. Такъв е и нашият случай, при който българската данъчна администрация се интересува дали румънската фирма - наш контрагент, е изрядна към данъчната администрация на Румъния. В публикацията се посочва, че в графата “неизрядни” данъчните са поставили почти всички фирми. Такова е становището на изпълнителния директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Евгений Иванов.

 

- “Капитал” посочва, че от НАП не отричат, че има тенденция за по-бавно връщане на данъка през последните месеци. Посочват се комплексни причини - нараснал оборот по ДДС и по-голям брой на регистрираните фирми, а и известна предпазливост у данъчните след последните скандали в НАП. Смятате ли, че е така или просто това е оправдание на държавната администрация за задържаните пари на фирмите?

 

- Дори и данъчните юристи, които са цитирани в публикацията, посочват, че има неефективност в работата на данъчната администрация. Затова и представителите на бизнеса настояват вместо да се бавят некоректните данъкоплатци, да се помисли да се променят методиките, по които се извършват проверките. Защото, както аз многократно съм посочвал, но тази теза е защитена и в публикацията в “Капитал”, забавеният в големи размери данъчен кредит услужливо напомпва приходите в бюджета.  Отчетеното и набързо похарчено от управляващите преизпълнение в края на 2008 г. от около 2 млрд. лева, включва и невърнатият данъчен кредит, пише още “Капитал”. И посочва, че в сравнение с януари 2008 г. постъпленията по ДДС са с над 52 млн. лв. повече в резултат от намаления размер на възстановения данъчен кредит, който е с 26 % по-малко спрямо януари 2008 г. При това тези данни са от отчета на финансовото министерство. В резултат на това е и изводът, че тези забавени плащания всъщност са и своеобразна бомба със закъснител, тъй като те рано или късно трябва да се върнат и това съществено ще натовари бюджета.

 

- Какви варианти за изход от кризата се посочват в публикацията?

 

-Посочва се, че единият от вариантите за изход е цялостно преразглеждане на процедурата по възстановяване. В този смисъл още веднъж се припомнят предложенията, които бизнесът многократно е правил, а именно за създаване на регистър на изрядните данъкоплатци до въвеждане на 30-дневен срок за възстановяване на данъчния кредит за всички фирми.

 

- Не смятате ли, че при тази ситуация в страната трябва да се намесят и браншовите организации на работодателите?

 

- Смятам, но искам да попитам при всички тези своеволия на данъчната администрация и правителството, какво правят браншовите организации. Ако те не реагират при такива драстични случаи, то кога?

 

- Има ли новини в отношенията на “Фарин” с ТД на НАП след като бе възстановена ревизията относно сделката с румънската фирма и поискаха да разпечатате над 3000 документа по ревизия, започнала преди година?

 

- Да, днес /бел.ред. вчера/ бе спряна още една ревизия за възстановяване на 250 000 лева ДДС по сделки с Испания и с “Луи Драйфус”. Защо в ТД на НАП не разбраха, че нямат право да спират ревизии, ако не е установено престъпление? Колко месеца ще трябва да минат, за да ни възстановят и това ДДС?

 

- На два пъти работещите във “Фарин” АД протестираха срещу данъчната администрация и поискаха оставката на териториалния директор Петя Банкова – първо пред сградата на данъчното, а след това и с шествие по улиците на града. Ако ситуацията не се промени, предвиждате ли други протести?

 

- Ако не се случи нищо в посока решаване на проблемите – не само на “Фарин”, но и на фирмите въобще, в отношенията с данъчната администрация, ще затворим и някой главен път. Може тогава да ни забележат.

 

“ОСТАВКА, Г-ЖО БАНКОВА! ОТИДЕТЕ СИ!”

 


Сходни връзки

НЕВЪРНАТИЯТ ДДС Е БОМБА СЪС ЗАКЪСНИТЕЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.43 секунди