изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:50 EEST
ПЧЕЛАРИТЕ ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ ОТ ОПРАШВАНЕ    
Новини
В Добрич се откри шестото изложение "Пчеломания". На него за Пчелар на годината бе обявен Сава Савов, който отглежда 130 кошера с пчели, а за проспериращ пчелар бе обявен 19-годишният студент по екология Пламен Валериев, който има свои кошери от 12-годишен и вече отглежда 70 пчелни семейства.

В България са направени първите стъпки за формиране на пазара на опрашване. Това каза вчера в Добрич председателят на националната браншова организации "Български пчеларски съюз" Ганчо Ганев. Арендатори в Добричко и Търговищко вече плащат на пчеларите, за да поставят на нивите им кошерите си по време на цъфтежа на растенията. Това води до увеличаване на добивите. При слънчогледа и рапицата добивите растат с до 30 на сто от декар, а при тиквите се достига и до 200 пъти увеличение, каза Ганев. И посочи, че за опрашване на декар със слънчоглед са нужни пет пчелни семейства. Арендатори плащат по 20 лева за наемане на кошер. Пчелите престояват на нивите от 15 дни до един месец по време на цъфтежа на растенията.
С новия бизнес българските пчелари тръгват по пътя на американските. В САЩ пчелните семейства се отглеждат главно за бизнес с опрашване. По този начин пчеларите у нас могат да избегнат зависимостта от реализацията на меда на вътрешния пазар.
През тази година пчеларите у нас очакват добра реколта, както през 2008 г. Тогава средният добив от пчелин беше 15-18 килограма от пчелно семейство като в някой райони е достигал до над 50 кг, а в други - около 5 кг. Цената за реализация е 3.2 - 4.2 лв/кг, а за големи количества франко складове в Европа цената достига до 2.6-2.8 евро за кг.
 


Сходни връзки

ПЧЕЛАРИТЕ ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ ОТ ОПРАШВАНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди