изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:06 EEST
Ясен Попвасилев: Бизнесът е спонсор на хазната с половин милиард лева ДДС    
Интервюта НАП е платила 1.7 млн. долара хонорар на PR-консултант, твърди депутатът

в. „Сега”

Ясен Попвасилев е народен представител от ОДС. Икономист е, бил е шеф на данъчната служба в Благоевград до 1999 г., а след това общински съветник. В 40-тото Народно събрание е член на Комисията по бюджет и финанси и на Комисията по икономическата политика. Член е на националния съвет на СДС.

Г-н Попвасилев, разшифровахте ли скандала в НАП? Защо бе отстранена Мария Мургина?
Мисля, че е имало политически натиск и той доведе до освобождаването й. Защото човек, като прави чадъри над определени фирми, в един момент сам остава под открито небе. По-точен отговор трябва да търсите от прокуратурата и ДАНС.

Какво заварва новият директор на приходната агенция?
Най-лошото наследство е недовършената информационна система на агенцията. Похарчени са много милиони, а липсват цели модули. Още няма електронно досие на всеки данъкоплатец, няма равенство между информацията във фирмите и данъчноосигурителната сметка. Това означава, че не може да се върши най-важното - анализ на целия поток от информация, определяне на рисковите фирми, "прицелване" на ревизиите, разкриване и предотвратяване на данъчните измами.
А са похарчени много пари. Прегледах отчета на Световната банка за заема, който отпусна на България за реформа на приходната администрация. Там пише, че за софтуер и хардуер за мрежата на НАП са похарчени 26.6 млн. долара. Отделно сериозни суми са изплатени на разни консултанти. Например "Адам Смит Интернешънъл", консултирала кампаниите за разясняване на ползите от НАП, е получила близо 1.7 млн. долара за пиар услугите си. Между другото тази фирма е съветвала по подобни въпроси Нигерия.

Е, значи дишаме праха на Африка. Нали се оказа, че и софтуерът за НАП всъщност е бил разработен за Ботсуана?
И затова информационната ни система е такава. Сега, след като са похарчени много милиони, системата не е завършена, а НАП реши да скъса договора с френската фирма БУЛЛ. Нещо, което отдавна трябваше да случи, защото бе явно, че изпълнителят не се справя.

Дори в разгара на скандалите за колосално източване на ДДС с участието на най-висши данъчни чиновници министър Орешарски и Мургина твърдяха, че България е отличник в ЕС по събираемост. Според източниците на Яне Янев обаче, хазната губи над 1 млрд. лева годишно от ДДС измами. Къде е истината?
Навремето целият паричен поток на ДДС минаваше през ДДС сметката. Тогава несъбраните от администрацията задължения нарастваха с около 500 млн. лв. средногодишно - при положение, че източването на ДДС бе по-сложен механизъм и оставяше следи след себе си. Сега при всички случаи сумата е по-голяма.
Да, министърът на финансите се похвали, че България била сред 10-те страни с най-висока събираемост. Но при годишен ръст на икономиката от 5-6% и висока инфлация е естествено да имаш голям ръст на приходите.

Това не са ли различни неща - висок ръст на приходите и висока събираемост?
Да, има смесване. Увеличението на приходите е лесно да се измери, другото изисква сериозен анализ. Но дори и ръстът на постъпленията от ДДС е мит. Номинално има нарастване, но всъщност като процент от брутния вътрешен продукт ДДС намалява. През управлението на тройната коалиция приходите от този данък са спаднали от 11.8 на 11.32% от БВП. Да, спадът е "само" с половин процент, но той е равен на 330 млн. лева! Това е лоша тенденция, а тя става още по-опасна, тъй като заради кризата расте рискът да не бъдат изпълнени планираните приходи за 2009 г.
Има и друга притеснителна тенденция - расте лавинообразно невъзстановеният данъчен кредит. През 2006 г. задържаният, невърнатият на фирми ДДС е бил 110 млн. лв., в края на 2007 г. сумата е 268 млн., а в края на 2008 г. вече надхвърля половин милиард - 562 млн. лв. Това е петкратен скок! Излиза, че почти половината от бюджетния излишък, който бе разпределен за харчене в края на миналата година - над 1.2 млрд. лева - всъщност са пари на бизнеса. И тъй като държавата задържа парите им, предприемачите са принудени да търсят заместващи средства, да взимат заеми и да плащат лихви. Значи бизнесът губи около 4.7 млн. лв. месечно - при годишна лихва 10% върху 562 млн. лв. А хазната е отчитала фиктивен излишък. Ако тези 0.5 млрд. лева бъдат върнати на бизнеса, ще се наложи актуализация на бюджета. И следващото правителство ще трябва да го направи. Сега е заложен 10% буфер - ведомствата могат да направят до 90% от планираните разходи. Но и това няма да е достатъчно и ще се наложи допълнително свиване на разходите. Според нас е задължително да се закрият всички излишни министерства, които бяха създадени, за да се спази формулата 3:5:8. Например МДААР - вече 3 години България има специално министерство на държавната администрация и административните реформи, а продължава да няма административен капацитет. За какво ни е тогава това министерство - да усвоява еврофондове? Излишно е и Министерството на извънредните ситуации.

Закриването на излишни ведомства е част от вашата програма. Какви други мерки "антикриза" има там?
СДС настоява да бъдат съкратени сроковете за връщане на данъчния кредит. Искаме да има еднакъв срок - 15 или 30-дневен, за всички данъкоплатци. Защото сега той е само за износителите. Останалите чакат дълго. Първо има 3 месеца срок на приспадане, след това може да започне ревизия и така срокът може да се удължи над година. Ние предлагаме кратък срок за всички, другото е дискриминация.
Точно по същия казус полска фирма заведе дело в Европейския съд и спечели. И в Полша имало два различни срока за възстановяване на ДДС, но съдът постановил, че не може да има различно третиране на износители и неизносители.

Депутатът от БСП Петър Кънев предлага да се направи регистър на изрядните данъкоплатци, на които ДДС да се връща в срок от 3 дни...
Това е наше старо предложение и много се радвам, че то вече има подкрепа и в средите на управляващите. При предишното изменение на Закона за ДДС ние точно това предложихме - 3-дневен срок.

А какво е определението ви за коректен данъкоплатец?
Това е всяка фирма, за която при 3 последователни данъчни ревизии не са установени съществени отклонения между декларираните и реално дължимите данъци. Който отговаря на това условие, във всеки следващ период да връща ДДС бързо - в 3-дневен срок. И се надявам това правило да важи не само за големи, а за всякакви данъкоплатци, да няма важни и маловажни, "наши" и "ваши" фирми.
Искаме също бюджетът да плаща лихва за всяко забавяне на пари на данъкоплатеца след законовия срок - както наказва нас с лихва за всеки просрочен ден. Предлагаме да се понижи ДДС от 20 на 18%. Идеята е проста - повече пари да останат у хората. По същата логика трябва да се намалят осигуровките. Ако плащат по-ниски вноски, работодателите ще могат да задържат персонал, да запазят производството в кризата.

Правителството се зарече да приватизира "Булгартабак" преди изборите - да се радваме ли на тази амбиция?
Аз съм от Благоевград и живо ме интересува какво ще се случи с благоевградската цигарена фабрика. Факт е, че приватизацията много се забави. През 2005 г. "Булгартабак" държеше над 90% от българския пазар, сега има 60%. Загубата на пазарни позиции означава обезценяване. Наред с това сега няма интерес към БТ от стратегически инвеститори - БАТ, "Филип Морис" вече купиха цигарените фабрики в Сърбия и Румъния.

Да съжаляваме ли, че се провали сделката през 2004 г., когато Лидия Шулева бе пред подписване с БАТ?
Не, договорената цена бе смешна - 100 млн. евро при условие, че "Булгартабак" държеше над 90% от пазара. А аз познавам фабриката в Благоевград и ви уверявам, че тя е на световно равнище.

Вие сте "фен" на коалирането на СДС с ДСБ. Защо?
Защото съм убеден, че обединението е здравословно. С него враждите вдясно остават в миналото. С него слагаме край на въпроса, който хората често ни задават: "Вие от кое СДС сте - на Иван Костов, на Надежда Михайлова или на Мартин Димитров?" Сигурно сте забелязали, че през тези 4 години в парламента винаги сме имали едно и също мнение и отношение към управляващата коалиция. Около 90% се припокриват вижданията ни за бюджетите през тези години, а това са най-важните политически решения, които партиите взимат. Обединението е напълно естествено, а и задължително, за да противодействаме на тройната коалиция, която е бедствие за България.

www.cross-bg.net

 


Сходни връзки

Ясен Попвасилев: Бизнесът е спонсор на хазната с половин милиард лева ДДС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.35 секунди