изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:47 EEST
ЕПИЗОДИ ОТ СЪВРЕМЕННАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ И ГЕРМАНИЯ    
ОбразованиеУченици от ФСГ посетили замъка "Болтен" в Германия, където е сниман филмът "Бягството"


На работно посещение в немския град Висмар от 19 до 26 март са били десет ученици и двама преподаватели от Финансово-стапанската гимназия в Добрич. Визитата е реализирана по проекта "Парола: "Изгубената родина", който се финансира от програма "Европейци за мир" на фондация  "Памет, отговорност и бъдеще". Заедно със своите партньори от гимназия "Тиза фон дер Шуленбург" в продължение на една учебна година учениците изследват миграционни процеси в двете страни от средата на миналия век, припомниха от гимназията. Българските учaстници се занимават обстойно с т.н. Добруджански въпрос и интервюират свидетели на преселването на българското население от Северна Добруджа през 1940 година.  Тема на проучванията на техните немски връстници е изселническата вълна от края на Втората Световна война, при която около 900 000 немски граждани са прокудени от родните си места.
При това посещение във Висмар участниците в проекта са имали много наситена програма.  Немските ученици показали своите презентации, в които представят съдбите на бежанци от Източна Прусия и Чехия.   Интервюирани са и седем свидетели на събитията. След това добричките им партньори показали две интерактивни табла с  разказите на трима преселници от Северна Добруджа. Учениците от ФСГ представили и двете уебстраници на проекта, които те поддържат. В рамките на това посещение в Германия немските ученици са създадоли  трети съвместен уебсайт, който е част от официалната страница на тяхното училище.
Добричките гости са имали възможността и да се срещнат с герои от разказите на своите немски връстници. Възрастните хора, преживели бягството от родните си места през 1945 г., с вълнение се върнали назад в спомените си, а всички заедно дискутирали за поуките от историята.
Възпитаниците на ФСГ останали особено впечатлени от екскурзията до Шверин и последвалата я българска вечер. В последния работен ден пък те гледали немския игрален филм "Бягството". Той е създаден по истински случай и разказва за съдбата на немското население от Източна Прусия, което бяга от настъпващата Съветска армия през зимата на 1944/45 г. Филмът е заснет през 2006 г. недалеко от Висмар, в замъка "Болтен" до градчето Клюц. След филма учениците посетили замъка и успели да се потопят в атмосферата на отминалите събития.
 


Сходни връзки

ЕПИЗОДИ ОТ СЪВРЕМЕННАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ И ГЕРМАНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди