изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:10 EEST
ПЧЕЛАР НА ГОДИНАТА СЕ Е ПОСВЕТИЛ НА ЗЛАТОТО    
НовиниСава Савов по професия е златар, но удовлетворение му носи и течното злато - медът

Потомствен пчелар професионалният златар Сава Савов получи приза "Пчелар на годината" на областната работна група по пчеларство и "Добрички панаир" АД по време на изложението "Пчеломания 2009". Пред НДТ лицето на добруджанското пчеларство за тази година сподели, че пчелинът му е в района на село Орлова могила. Районът се отличава с насечената си местност и разнообразна флора. В момента Савов отглежда между 120-130 кошера с пчели с отводки. Каза, че, според първоначалния преглед, който е направил, отчита, че пчелите му са зимували много добре с малка консумация на мед, с развитие на пилото. Очаква с цъфтежа на овошките и горските масиви да започне и бурното развитие на пчелните семейства, заедно и с развитието на рапицата. Той произвежда полифлорен мед. През миналата година е прибрал общо около 4 тона стоков мед, което е средно по около 40 кг от пчелно семейство. Успял е да реализира продукцията си на цена от 3,7 лв. за кг. Такава е била максималната цена, която му е била предложена. Според Савов, все още пчеларите у нас са много зависими от търговците и преработвателите на мед. Те определят цените и ние нямаме възможност да избираме, коментира С. Савов.
За себе си той разказва, че е потомствен пчелар. Такива са били баща му и дядо му. Поради тази причина когато е бил малък, пчеларството не му било интересно. С годините обаче отношението му се променило. "Може би се е обадил и повикът на дядо ми и баща ми", казва Пчелар на годината. Сега той твърди, че човек трябва така да се развива, че животът му да е полезен и приятен. Смята, че златарството и пчеларството му осигуряват това. Казва, че обича всякакъв вид мед, няма предпочитания към определен вид. И обяснява, че пролетните медове са леки, а есенните , които пчелите събират за зимуването си, са по-тежки.
Трима души са ангажирани покрай работата на пчелина. По време на активния сезон наема още двама души.
С. Савов каза, че той не се е възползвал от програмите за финансиране на пчеларството. Когато преди няколко години кандидатствал с проект по САПАРД не бил одобрен. Затова се наложило да тегли кредит от банка и да увеличи броя на кошерите си.
 


Сходни връзки

ПЧЕЛАР НА ГОДИНАТА СЕ Е ПОСВЕТИЛ НА ЗЛАТОТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди