изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:49 EEST
Георге Иванов е новият президент на Македония    
По света

Кандидатът на коалицията "За европейска Македония", водена от управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ, Георге Иванов спечели президентските избори в Македония с 437 455 гласа /63,41 процента/, съобщи председателят на Държавната изборна комисия /ДИК/ Александър Новаковски, цитиран от агенция МИА.



Съперникът на Иванов Любомир Фръчковски, кандидат на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/, е получил 252 195 гласа /36,56 процента/.

 

Избирателната активност е била 42,86 процента, с което е изпълнен необходимият за валидност на изборите ценз от 40 процента гласували от общия списък на гласоподавателите, обяви ДИК. Тези резултати са базирани на обработени 2878 от общо 2976 избирателни секции.

  

Новаковски посочи, че избирателната активност, изчислена за общия брой избиратели, е 40,79 процента, с което потвърди, че е изпълнен цензът за избор на президент.

 

На първия кръг на изборите активността бе 56,88 процента. Отзивът на избирателите е бил слаб в райони, населени предимно с етнически албанци, като Тетово и Гостивар.

 

ДИК изрази задоволство от факта, че изборите преминаха без никакви инциденти, в добра атмосфера, честно и демократично. Това беше от ключово значение за европейските аспирации на страната

Любомир Фръчковски призна поражението си и поздрави Иванов. "Показахме, че можем да организираме избори по европейски, мирни, демократични и без насилие", каза Георге Иванов.

  

Македония сега има пред себе си три ключови приоритета - интегриране в ЕС и НАТО и решаване на спора с Гърция за името на Македония, подчерта Иванов.

  

Този спор спъва интегрирането на Македония в ЕС и НАТО. Гърция, която смята името Македония изключително за свое национално историческо наследство, блокира процеса на интегриране и миналата година наложи вето на присъединяването на Македония към НАТО.

   

Мандатът на македонския президент продължава пет години. Според конституцията държавният глава има предимно представителни функции. Той обаче е главнокомандващ въоръжените сили и има правомощия в областта на външната политика. Основната власт е на премиера.

 

След обявяването на независимостта на Македония страната е имала трима президенти - Киро Глигоров (от 1991 до 1999), Борис Трайковски (от 1999 до 2004) и досегашният държавен глава Бранко Цървенковски (от 2004 до 2009). Глигоров пострада жестоко при атентат в центъра на Скопие на 3 октомври 1995 година, а Трайковски загина при самолетна катастрофа в Босна и Херцеговина на 26 февруари 2004 година.  dariknews.bg


 

 


Сходни връзки

Георге Иванов е новият президент на Македония | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди