изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:49 EEST
АТЕЛИЕТО ПО ТЪКАЧЕСТВО СЪТВОРИ КОЛЕКЦИЯ ОТ КАЛЪФИ ЗА GSM    
НовиниКолекция от калъфчета за мобилни телефони сътвориха деца, майки и баби от ателието по тъкачество към целодневна детска градина №10 "Слънчице" в Добрич.

Те ги изтъкаха под вещото ръководство на тъкачката Стоянка Симеонова - член на Задругата на майсторите на художествени занаяти. Като използваха традициите на тъкачеството в Добруджа и придобитите познания за този традиционен занаят, участниците в ателието втъкаха в своите произведения лично виждане за формите и съчетаването на цветовете. Така грейнаха традиционни шарки в пролетни багри. Изработени са и калъфчета, които хармонират с бяло-червения мартенски мотив. Има и такива с изтъкано име или фигура. Всички калъфчета и торбички ще бъдат представени на специално дефиле и експозиция в Етнографската къща на 9 април в навечерието на Цветница.
Създаването и дейността на ателието към ЦДГ "Слънчице" е в рамките на проекта "Приказка за чергата - ателие за тъкачество на баба, мама и внуче". Той се реализира от сдружение за развитие на деца "Слънчице" със съдействието на Национален фонд "Култура". Проектът има за цел да се опознае, съхрани и популяризира традиционния занаят тъкачество. Той го представя в един по-нов контекст, обвързан със съвременните технологии, за да бъде тъкачеството по-разбираемо за младото поколение. По проекта бе организирана акция за издирване на стари тъкани. Те бяха подредени в изложба от "Раклата на баба". Сред тях бе и рядко срещан булчински костюм от края на 19 век.  В рамките на проекта предстои да бъде издадена книжка "Приказка за чергата".
 


Сходни връзки

АТЕЛИЕТО ПО ТЪКАЧЕСТВО СЪТВОРИ КОЛЕКЦИЯ ОТ КАЛЪФИ ЗА GSM | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди