изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:33 EEST
СТРОИТЕЛНИЯТ БРАНШ ОБМИСЛЯ СРЕЩА С ГУБЕРНАТОРА    
ИкономикаДобричкото подразделение на Камарата на строителите в България обмисля да поиска среща с областния управител на Добрич - с цел набелязване на проблемите и намиране на решения за тяхното преодоляване. Това съобщи за НДТ председателят на браншовата структура Илия Михайлов. Той заяви, че на провелото се заседание на УС на Камарата в Кюстендил е била сериозно обсъдена ситуацията в бранша и прието обръщение, в което се посочват проблемите на отрасъла.

 "Ситуацията в строителния сектор в нашия регион не се отличава по нищо от останалата част на страната. Инвеститорите се отдръпват, намаляват темповете на работа, което води до освобождаването на хора от фирмите" - каза Михайлов. Според браншовата организация, през последните години отрасълът бележи високи темпове на нарастване. Статистиката сочи, че през 2004 г. е отчетен обем на нетните приходи от продажби в строителството в размер на 5.5 млрд. лв. и са заети 144 хил. работещи в цялата страна. През 2008 г. този обем е вече около 16 млрд.лв., а заетите в отрасъла достигат 264 хил. човека. Но заради световната финансова и икономическа криза от последното тримесечие на 2008 г. и началото на 2009 г. се наблюдава понижаване на строителната активност, намаляване на обемите и спад в поръчките. Данните от НСИ показват, че за януари 2009 г. произведената строителна продукция е с 10.2 % под нивото на декември 2008 г., заявява браншовата структура. Секторът отчита още, че печалбата на фирмите се е движела между 8 и 12 % в предходните години, докато само през първото тримесечие на 2009 г. строителите са свили печалбата на 3 до 6 %. Според строителите, ако до 30 юни основната част от търговете, заложени по Оперативните програми, свързани със строителството, завършат и стартира ефективното изграждане на обектите, има реална възможност секторът да достигне нивата от 2008 г. и да няма срив.  Ако това не се случи обаче, ще има рязък спад в бранша и през август и септември строителството ще дръпне икономиката назад и ще се намали брутният вътрешен продукт на страната. Над 40 хиляди работници в бранша ще излязат на пазара на труда, което ще доведе до сериозни социални сътресения.  В момента над 70 % от фирмите в пътното строителство са без поръчки. Браншът настоява също да бъдат отпускани кредити от банките на преференциални нива.
 


Сходни връзки

СТРОИТЕЛНИЯТ БРАНШ ОБМИСЛЯ СРЕЩА С ГУБЕРНАТОРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди