изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:32 EEST
Държавата отказва да плаща откуп за моряците    
Новини
Говорителят на Външно министерство Драговест Горанов заяви, че българската държава не плаща откупи. Той каза това днес на редовния си брифинг по повод похитения край Сомалия кораб, в чийто екипаж има 16 българи.


Горанов беше запитан дали българската държава е готова да поеме част от откуп, за да могат да бъдат спасени моряците ни, ако похитителите поискат такъв и ако наистина той е 2 милиона долара, каквито информации се появиха.
"Не, българската държава няма такива средства и не плаща откупи", отвърна той.
В отговор на въпрос дали има данни за кораба и отправени искания за откуп, Горанов посочи, че до момента министерството не разполага с официална информация, освен известното, че корабът е похитен. За нас той все още плава, каза говорителят. Твърде вероятно е похитителите да са се свързали с корабособствениците, добави той и уточни, че няма дори неофициална информация.
На въпрос за състоянието на екипажа и 16-те българи, Драговест Горанов каза, че директна информация за това няма, но по "странични белези" се предполага, че целият екипаж е добре. Имаме предвид предишни подобни случаи, информация от други пострадали по същия начин държави, хора, които се занимават с подобни инциденти, уточни Горанов.
По думите му похитеният кораб пътува към южните брегове на Сомалия. Говорителят поясни, че има възможност плавателният съд да се следи чрез вградена система за разпознаване, неизвестна за похитителите, която периодично подава сигнал. Държим връзка с корабособствениците, уведомили сме ги, че искаме да знаем всичко по случая и оставяме да се върне информация от тях на добра воля, посочи Драговест Горанов. Очакванията са за евентуална информация и от фирмата, която е чартирала кораба.
Горанов отбеляза, че подобни инциденти се развиват за различни срокове - от няколко дни до месеци. Информирали сме мисиите ни, които евентуално биха помогнали за бързото разрешаване на случая - Лондон (където е регистрирана компанията), Рим (където е компанията, чартирала кораба), мисиите в Киев и в Москва. Чрез Лондон е била потърсена връзка с посолството и на Филипините.
Като МВнР на дадения етап, пък и по-нататък, сме в състояние само да се обърнем към тези фирми или лица - собственици или чартирали кораба, с молба те да ни информират какво е положението, каза Драговест Горанов.
Запитан за обобщение на ситуацията, Горанов се съгласи, че "в общи линии - да, активно седим и чакаме".  dir.bg
 


Сходни връзки

Държавата отказва да плаща откуп за моряците | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди