изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:47 EEST
НЦИОМ: ГЕРБ, БСП, „Атака”, Коалиция СДС-ДСБ и ДПС влизат в парламента, ако изборите бяха в края на март    
ОбществоСофия. Ако парламентарните избори се провеждаха в края на март, пет политически формации със сигурност ще намерят място в състава на 41-то Народно събрание – ГЕРБ, БСП, „Атака”, Коалиция СДС-ДСБ и ДПС. Това съобщиха за Агенция “Фокус” от Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). Констатацията е направена на базата на резултати от национално представително проучване за обществено-политическите нагласи преди изборите за ЕП и българско народно събрание.

Изследването е проведено по метода на полустандартизирано интервю в периода 20-26 март. В рамките на проучването са направени 1250 интервюта в 86 населени места в страната.
Данните показват, че освен ожесточена борба за първото място, може да се очаква и тежка битка за третото и четвъртото място.
Декларативни намерения да гласуват за ГЕРБ в момента изразяват 27% от гласоподавателите у нас. С няколко пункта по-малко са обаче хората, които се чувстват напълно сигурни, че няма да променят предпочитанията си към ГЕРБ до деня на изборите. Партия ГЕРБ има най-силни позиции сред хората в активна трудова възраст, сред живеещите в градовете-областни центрове, сред хората със стандарт на живот около и над средния, както и сред високообразованите респонденти.
През март 19% от пълнолетните български граждани биха подкрепили БСП, като партията разполага с прогнозируемо твърдо ядро и мотивиран да гласува електорат.
Готовност да гласуват за „Атака” изразяват 11% от гласоподавателите. Това са най-вече хора над 40 години, нискообразовани и бедни. Над две трети (69%) от гласувалите за „Атака” през 2005 г. биха повторили вота си. При „Атака” се наблюдава най-ниския дял на разочаровани от своята партия в сравнение с останалите електорати – 20%. Днес електоратът на „Атака” е силно мобилизиран, 84% не биха се покол***и в решението си в изборния ден. За партията на Ахмед Доган в края на март биха гласували не по-малко от 7% от избирателите. 89% от подкрепилите ДПС през 2005 г. биха го направили и сега. ДПС остава партията с най-голямо твърдо ядро – от 2005 г. насам .
Коалиция между десните партии СДС и ДСБ би събрала гласовете на 7% от българските гласоподаватели. Симпатизанти на тази политическа формация са предимно млади хора, високообразовани, заможни и живеещи в столицата.
Почти две трети (64%) от симпатизантите на коалицията СДС-ДСБ, през последните три години са гласували по един и същи начин – за десни формации. Подкрепата за коалицията в партия СДС продължава да бъде по-малка отколкото сред симпатизантите на ДСБ.
12% от българите се самоопределят като много интересуващи се от политика, а други 59% като интересуващи се, но не много. Пълна дистанция от политиката декларират 30%. Сред крайно апатичните попадат младите избиратели, хората от малките градове и селата. Сред най-много интересуващите се от политика са избирателите на десните партии и на БСП.

Бойко Борисов е най-одобряваният политик, според проучване на НЦИОМ
09 април 2009 | 16:09 | Агенция "Фокус"
София. И през март класацията на най-одобряваните политици се оглавява от Бойко Борисов – 54%. Това съобщиха за Агенция “Фокус” от Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). Констатацията е направена на базата на резултати от национално представително проучване за обществено-политическите нагласи преди изборите за ЕП и българско народно събрание. Изследването е проведено по метода на полустандартизирано интервю в периода 20-26 март. В рамките на проучването са направени 1250 интервюта в 86 населени места в страната. За един месец, съществено е намаляла разликата между Борисов, Стефан Данаилов (52%) и Георги Първанов (50%). Ако преди месец разликата между кмета на столицата и следващите го по рейтинг двама политици е била съответно 11% и 15%, то днес тя се е стопила съответно на 2% и 4%.
Следващите в класацията са: Меглена Кунева – 46%, Даниел Вълчев – 40%, Ивайло Калфин – 31%, Яне Янев – 29%, Гергана Паси – 27%, Меглена Плугчиева – 27% и Сергей Станишев – 26%. Станишев печели нови 3% одобрение, което в последните месеци на мандата може да се тълкува като потенциал за рейтинга на премиера, коментират от НЦИОМ.
В непосредствена близост до челната десятка са Емил Кошлуков – с 26% одобрение и Цветан Цветанов – с 24%.
През последните два месеца се регистрира значителен ръст на одобрението за народния представител Яне Янев. Ако през януари 13% одобряваха дейността на лидера на РЗС, през март този дял расте над два пъти и в момента възлиза на 29%. Активното ангажиране през последните месеци с разобличаване на корупционни практики на централно и местно ниво носят на Янев положителни резултати. Лидерът на РЗС е одобряван както от елитните обществени прослойки: висшисти, бизнесмени, жители на столицата и на градовете-областни центрове, така и от пенсионерите. Освен от симпатизантите на собствената си партия, Яне Янев е одобряван и от 40% от привържениците на Атака и от 37% от тези на ГЕРБ.
С 8% е нараснало одобрението за дейността на министър Даниел Вълчев, съобщиха от НЦИОМ
09 април 2009 | 16:06 | Агенция "Фокус"
София. През месец март се регистрира най-изразителен ръст от 8% в одобрението за дейността на Даниел Вълчев. Това съобщиха за Агенция “Фокус” от Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). Констатацията е направена на базата на резултати от национално представително проучване за обществено-политическите нагласи преди изборите за ЕП и българско народно събрание. Изследването е проведено по метода на полустандартизирано интервю в периода 20-26 март. В рамките на проучването са направени 1250 интервюта в 86 населени места в страната.
Наред с подкрепата за провежданите реформи в образованието, и участието на Вълчев в шоуто „Музикален идол” на БТВ допринася за популярността му.
Гергана Паси се налага като един от основните медиатори на европейските послания към България, което й печели обществено доверие. През последния месец одобрението за нейната дейност се е повишило с 5 пункта, а неодобрението е спаднало с 6.
Надеждите на хората за ограничаване на негативните последствия от финансовата криза и за грижи от страна на държавата водят до три процентов ръст на доверието към финансовия министър Пламен Орешарски.
Министрите, които през целия управленски мандат успяха да обединят симпатиите не само на избирателите на партиите от тройната коалиция, но и на много по-широк кръг българи са Стефан Данаилов, Даниел Вълчев, Гергана Паси. Много високи оценки за работата си от левите избиратели получават Ивайло Калфин и Меглена Плугчиева.
В проучването се казва, че представата за добри министри през този управленски мандат успя да се пребори с тясно партийните представи за лоялност към своите представители във властта. Надпартийното мислене за политиците през последните четири години намери най-ярък израз в обществената оценка за работата на Меглена Кунева, коментират от НЦИОМ.
НЦИОМ: Волен Сидеров продължава да бъде най-одобряваният ръководител на парламентарна група
09 април 2009 | 15:58 | Агенция "Фокус"
София. Волен Сидеров продължава да бъде най-одобряваният ръководител на парламентарна група. Това съобщиха за Агенция “Фокус” от Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). Констатацията е направена на базата на резултати от национално представително проучване за обществено-политическите нагласи преди изборите за ЕП и българско народно събрание. В момента лидерът на партия „Атака” се ползва с одобрението на 23% от избирателите, което е с 5% повече в сравнение с февруари. Със същия процент е намаляло и неодобрението за неговата дейност. Дистанцирането на партия „Атака” от парламента явно се харесва както на собствените й симпатизанти, така и на хората, критично настроени към цялото политическо съсловие. Регистрира се ръст от 2% на общественото одобрение за дейността на Ангел Найденов като ръководител на ПГ на „Коалиция за България”. През последния месец с по 3% расте одобрението за работата на лидерите на парламентарни групи на десницата Иван Костов и Йордан Бакалов.

 


Сходни връзки

НЦИОМ: ГЕРБ, БСП, „Атака”, Коалиция СДС-ДСБ и ДПС влизат в парламента, ако изборите бяха в края на март | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди