изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:58 EEST
НДСВ срещу БСП заради изборния закон    
Политика
Политици от коалиционния партньор на БСП и ДПС - НДСВ, се обявиха днес срещу приетия закон за изборите. 31 народни представители ще се избират по мажоритарна система в едномандатните избирателни райони, а 209 - по пропорционалната система с кандидатски листи на политически партии или коалиции.


Парламентът прие също изборният праг за коалиция да стане 8% за всички партии в нея, но без допълнително повишаване на прага и независимо от броя на партиите участващи в нея.
"В изборния закон са нарушени конституционни принципи за равнопоставеност, защото тежестта на гласа на избирателите в различните райони на страната е различно", каза днес председателят на ПГ на НДСВ Пламен Моллов пред БНТ.
Според него това е псевдо мажоритарна система, която имитира пропорционалната. Решението за внасянето на спорните текстове, включително и за 8% бариера за коалиции, е взето от Коалиция за България, добави Моллов, цитиран от БГНЕС.
"Промените са толкова важни, че те трябваше да бъдат направени с промени в Конституцията", заяви пък зам.-председателят на НДСВ и председател на Парламентарната комисия по вътрешен ред и обществена сигурност Минчо Спасов пред bTV.
"Има много въпросителни около този закон. Става дума за в кавички наречените мажоритарно избрани депутати. Така, както се реши, това ще изкриви вота на избирателя", посочи Спасов. Той даде пример със своя Ямболски район, където има 5 избирателни района и един депутат там ще има 14 пъти по-голяма тежест от гласове, отколкото в София. Жълтият депутат припомни, че вчера е било велики понеделник, когато Христос е изгонил търговците от храма. "Ние не успяхме да направим това в парламента", допълни Спасов и припомни, че от НДСВ не са подкрепили нито псевдо мажоритарния вот, нито 8% бариера за коалициите. Той добави, че партията му никога не се е страхувала да се явява сама на изборите и винаги е имала константна и принципна политика.
Според Йордан Бакалов, председател на ПГ на ОДС, е нарушение, че новите текстове са внесени между първо и второ четене на закона и това е аргумент президентът да наложи вето. Синият депутат определи закона като сделка.
Председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов обаче коментира на свой ред, че никога не са правили предложение за вдигане на бариерата, но са приели "разумността на аргументите на вносителите и са ги подкрепили". Според него този закон е знак за промяна.
Лютви Местан, зам. председател на ПГ на ДПС, отбеляза, че текстът за бариерата от 8% е приет с възможно най-широка подкрепа и това е показателно.  dir.bg

 


Сходни връзки

НДСВ срещу БСП заради изборния закон | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди