изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:48 EEST
Предлагат данъчно облагане на тока за бита    
Новини

Да се въведе данъчно облагане върху електроенергията за бита, за да се ограничи потреблението на ток. Това предложиха експерти от Световната банка по време на дискусия от „Инициатива 2020”. Участниците обсъдиха възможностите за повишаване на енергийната ефективност у нас на фона на финансовата криза. Медийни партньори са Дарик радио и DarikFinance.bg.



Най-сериозният проблем пред българската енергетика е ниската ефективност, коментираха експерти. Според тях българите използват твърде много ток, тъй като той е твърде евтин. В България няма и достатъчно строги правила за строеж и изисквания за енергоспестяването в домовете, смятат енергийните експерти. Страната ни все още е най-нефекективната в енергийно отношение в Европа с 1,19 процента от БВП енергийно потребление. За сравнение Германия потребява едва 0,17 процента от своя БВП. Енергийните специалисти са категорични, че трябва да свием потреблението на ток дори с непопулярни мерки като облагане с акциз и поскъпване на електроенергията за бита. В момента с данък върху потреблението на енергия се облага само индустрията, но не и битът.

Енергийните експерти обясниха още, че страната ни трябва да подобри сигурността на доставките си на природен газ. Беше посочено, че загубите от 250 млн. евро по време на януарската газова криза са твърде тежка цена за българската икономика. Основният извод от газовата криза е, че всичко, което заобикаля Украйна, е добре дошло, коментираха представителите на Световната банка.  dariknews.bg

КОМЕНТИРАЙТЕ КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ПРОЕКТА ЗА ОЩЕ ЕДИН ДАНЪК ВЪРХУ БЪЛГАРИНА

 


Сходни връзки

Предлагат данъчно облагане на тока за бита | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Предлагат данъчно облагане на тока за бита
Автор: Anonymous да 2009-04-15 @ 15:29 EEST

Малко ли му са данъците на българина, че още трябва да му се налагат. При тези ниски доходи как ще живее средностатистическия българин.

 


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди