изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:05 EEST
КМЕТЪТ НА ШАБЛА СЕ СРЕЩНА С ХОТЕЛИЕРИ И РЕСТОРАНТЬОРИ    
НовиниКметът на Шабла Красимир Кръстев се срещна с местните хотелиерите и ресторантьорите преди началото на туристическия сезон.

Целта на разговора беше да се чуят проблемите, поставени от хората, които осигуряват туристическия продукт и които представят общината пред лицето на гостите й, съобщава Димитричка Иванова от пресцентъра на черноморското кметство. Освен това, пред участниците в срещата беше представена идеята на организационния комитет за честване на 40-годишнината на Шабла, за изработване на справочник за местата за отдих, който общината ще финансира. От собствениците на средства за подслон и места за настаняване и тези на заведения за хранене и развлечения се иска съдействие при събирането на информация за рекламната брошура. Улеснение за работещите в туризма е новооткритият Туристически център в Шабла. Той ще им даде възможност да го използват за реклама на дейността си, а на гостите на града за връзка със света.

Отново бяха поставени познатите вече проблеми, водоснабдяването на къмпингите и селата на общината, почистването и охраната на плажовете, нерегламентираното къмпингуване, поддръжката на пътищата и крайпътните ивици, извозването на битовите отпадъци и разставянето на контейнери и съдове за смет според нуждите, уличното осветление, забраната за строителство след началото на месец май.

Отговорите си кметът на общината Красимир Кръстев подреди не по приоритет, защото всички поставени въпроси са важни, но започна с водоснабдяването, които е основен проблем не само през летния сезон. Той съобщи, че очакваното преструктуриране на ВиК дружествата и предоставянето им за управление на общините ще промени статуквото. За това ще помогне и проектът за техническа помощ, който се реализира в момента и ще реши проблемите на Шабла и курортната зона.

Промяна може да се очаква не по-рано от една- две години, но когато в  продължение на повече от 50 нищо не е  правено, е нормално да се изисква време. Кметът на общината очаква на предстоящата среща с началника на “ВиК” в Добрич да се постигне договореност между страните, за разрешаване поне отчасти на проблемите с водоснабдяването.

По отношение на поддържането на плажа тази година ще влязат в действие детските еко-патрули. Това не е новост, но акциите им няма да са инцидентни както миналата година.До момента не е известно някой да е проявил интерес към концесионирането на плажовете, затова посочената по-горе схема ще бъде използвана.

Присъстващите на срещата сигнализираха и за опасност, която представляват старите тополи на къмпинг “Добруджа”. Те получиха увереността на Кмета, че отдел “Екология “ на общинската администрация ще се погрижи да бъдат премахнати.

Кметът съобщи още, че във връзка с началото на туристическия сезон предстои среща с ръководствата на Държавната инспекция по корабоплаване, Национална служба “Гранична полиция” и Полицейското управление в града ни, които контролират спазването на Наредба № 1 на Общинския съвет.

На местата за къмпингуване ще бъдат поставени еко-тоалетни, съдове за смет, такова ще е решението и за плажовете.

За осигуряване спокойствието на почиващите със заповед на кмета на общината ще бъде забранено строителството в курортните зони от началото на месец май.

В отговор на въпроса за инфраструктурата на къмпинг “Добруджа”, територията на който е горски фонд, кметът Кръстев съобщи, че чрез новият Общ устройствен план на общината ще се търси решение и на този казус.

В края на срещата Красимир Кръстев поиска съдействието на присъстващите при реализация на Общинската програма за хигиенизиране  в чест на 40-годишния юбилей на града.

Очакванията са новосъздаденото общинско предприятие да реши проблемите с благоустрояването и хигиенизирането на общината.

Във връзка с промените в Закона за туризма и Стратегията на правителството за развитие на отрасъла, главният експерт “Икономическа политика” в общинската администрация Мария Атанасова информира присъстващите за това, какъв набор от документи трябва да притежават за да е законна експлоатацията на базите им. НДТ

 


Сходни връзки

КМЕТЪТ НА ШАБЛА СЕ СРЕЩНА С ХОТЕЛИЕРИ И РЕСТОРАНТЬОРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди