изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:59 EEST
ДАНС ще следи и кой вдига кръвно    
Новини  Кой българин често вдига кръвно? Кой има висок холестерол? Кой е боледувал от венерически болести? Всички тези данни скоро ще попаднат в ръцете на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), пише "Труд".


              Преди дни ръководствата на родното ФБР и на здравната каса са се срещнали и хората на Петко Сертов са поискали да получат достъп до регистрите с лични данни, съхранявани от държавния медицински осигурител. Става дума не само за здравните досиета на пациентите, в които се съдържат данни за хроничните им болести и вземаните лекарства.

ДАНС поискали още да четат и документацията за партньорите на касата - болници, семейни лекари и аптеки. Тъй като у нас все още няма паралелно частно здравно осигуряване, на практика така хората на Сертов ще получат достъп до здравния статус на всички българи.

Шефката на НЗОК Румяна Тодорова е сезирала Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) с питане дали е редно да предостави достъп до тези регистри. "Решихме, че предоставянето на данни е допустимо, но само с оглед изпълнение на дейностите на агенцията съгласно Закона за ДАНС", съобщи пред "Труд" шефката на КЗЛД Венета Шопова.

Според Закона за ДАНС спецагентите могат да получават лични данни, без да искат съгласието на засегнатите граждани (точно обратното на разпоредбите на Закона за защита на личните данни). Обработката на персонална информация обаче трябва да е свързана с опазването на националната сигурност, а не да се ползва без причина.

Друг текст в Закона за ДАНС - чл. 35, пък изрично забранява на родното ФБР да събира данни за здравето и сексуалния живот на българите. Тази информация обаче неминуемо се съдържа в исканите бази данни.

ДАНС не за първи път има вземане-даване с касата. От миналото лято агентите разследват теч на поверителна информация за неизвестен брой пациенти от НЗОК към фармацевтични фирми. 

actualno.com

 


Сходни връзки

ДАНС ще следи и кой вдига кръвно | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.38 секунди