изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:21 EEST
Капацитетът на газовото находище “Каварна” може да се окаже 1.5 млрд. куб. метра    
НовиниВарна. Предварителните оценки, според които капацитетът на новооткритото газово находище “Каварна” е около 670 млн. куб. метра, са крайно песимистични и са обявени по този начин по финансови съображения. Това заяви по време на енергиен форум във Варна Дорита Ангелова, представител на фирмата концесионер, предаде репортер на радио “Фокус” - Варна.

Ангелова допълни, че засега реално се залага на капацитет от около 800 млн. куб. метра газ, но се очаква след излизането на окончателната оценка, да се окаже, че залежите са около 1.5 млрд. Ангелова уточни, че структурата на находището е сходна с тази на находище “Галата”, за което също първоначалните очаквания са били по-ниски. Тя допълни, че експлоатацията на обекта ще бъде улеснена от сходната структура, както и от близостта му с вече разработеното находище “Галата” и ще бъде използвана изградената там инфраструктура, като вече са вложени 20 млн. долара за закупуването на необходимите допълнителни тръби. Ангелова добави още, че се очаква до края на годината реално да започне добивът на природен газ от новото находище. Тя поясни, че се предвижда в скоро време то да бъде обявено за търговско откритие и да бъде сключен с държавата концесионен договор за експлоатацията му.
По нейни думи, компанията е получила на концесия блок за проучване, на който са извършени вече три успешни сондажа. Третото отрито находище на природен газ – “Калиакра” все още не е достатъчно изследване и засега не може да се каже какъв е неговият капацитет.
Димитър ДИМИТРОВ
 


Сходни връзки

Капацитетът на газовото находище “Каварна” може да се окаже 1.5 млрд. куб. метра | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди