изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:02 EEST
Спешна имунизация срещу морбили в 5 общини    
Здраве
Заради 13 случая на морбили имунизират извънредно жителите на пет общини в Североизточна България, предаде Дарик. Първият болен от т.нар. дребна шарка е от село Подайва, община Исперих, съобщи д-р Йорданка Николова от Районната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) в Разград.


Мъжът потърсил медицинска помощ, но тъй като от 5 години в страната се срещат единични случаи, докторите, към които се обърнал, не успели да диагностицират заболяването «морбили”. Междувременно 12 контактни също се разболели.
«През последните години случаите на морбили в България са единични и са внесени от чужбина, затова медиците не са успели да поставят точната диагноза”, обясни д-р Йорданка Николова от РИОКОЗ-Разград.
В конкретния случай 24-годишен младеж от село Подайва, община Исперих, се върнал от Германия заразен, разболял се на четвъртия ден. Докато търсел лечение, заразил, без да знае, още няколко души. През контактните се разболели и хора, които не са се срещали с него. Диагнозата е поставена в шуменската болница, където се лекували две жени от село Изгрев. Междувременно всички са оздравели.
В заразното отделение на МБАЛ-Исперих с морбили е само 11-месечно дете от село Вазово. То се заразило от други деца, с които лежало в друго отделение на исперихската болница.
Извънредна имунизация е разпоредена от здравния министър в пет общини в Разградско, Шуменско и Силистренско, съобщи д-р Николова. Ваксинацията ще е безплатна, ще обхване всички на възраст от 13 месеца до 30 години. Поставянето на ваксини в двете разградски общини Исперих и Самуил ще започне в края на седмицата, междувременно здравната инспекция ще извърши инструктаж на общопрактикуващите лекари от региона относно симптомите на дребната шарка. dir.bg
 


Сходни връзки

Спешна имунизация срещу морбили в 5 общини | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди