изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 06:28 EEST
ПРИЗНАТЕЛНОСТ КЪМ ИМПЕРАТОР АЛЕКСАНДЪР ВТОРИ    
Общество"Духът и душата си дай, но твоята родина на врагове не давай" - гласи надписът върху паметника, издигнат в центъра на Генерал Тошево. Монументът е дарение от братя Овсепян и Съюза на арменците в България

"Този ден влиза в историята на Добричка област и цяла България. Името на Александър Втори завинаги ще остане в сърцата на всички родолюбиви българи, руснаци и арменци" - това каза в словото си генералният консул на Руската Федерация във Варна Анатолий Шелкунов. Той бе сред официалните лица, уважили откриването на паметника в чест на императора в центъра на община Генерал Тошево. Монументът бе осветен от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и архиерейския наместник на Добрич Стоян Иванов. В официалната церемония по откриването на паметника участваха почетна рота от Варненския военен гарнизон и представителният духов оркестър на Военноморски сили-Варна. Лентата прерязаха кметът на Г. Тошево Димитър Михайлов и генералният консул Анатолий Шелкунов. Специален поздрав към присъстващите отправи Цветан Цветков от Варненската опера.
Сред гостите бяха още контраадмирал Георги Георгиев - началник щаб Военноморски сили, Таквор Вартанян - главен секретар на Съюза на арменците в България и дългогодишен председател на арменската общност във Варна, и др. "Този паметник е символ на благодарността на народа ни към Александър Втори... Това е обща инвестиция в бъдещето на българския, руския и арменския народи, която ще пребъде през вековете" - изтъкна кметът на община Генерал Тошево Димитър Михайлов.
Датата на откриването на монумента не е избрана случайно. На 24 април 1877 г. император Александър Втори подписва манифеста за обявяване на руско-турската освободителна война. Интересен е фактът, че цялото семейство на императора е участвало лично във войната.
Новооткритият паметник е дарение от Съюза на арменците в България и братя Овсепян. Той е висок четири метра и е от вида "хач кар" - кръст-камък, и е от червен и черен туф. Надписът върху паметника е съгласуван с директора на института по история при БАН академик Георги Марков и гласи: "Духът и душата си дай, но твоята родина на врагове не давай". Монументът е построен в Армения от вулканичен камък, който е на повече от 10 000 000 години. Пропътувал е около 2800 километра с 20-тонен тир от Армения през Турция до България.
 


Сходни връзки

ПРИЗНАТЕЛНОСТ КЪМ ИМПЕРАТОР АЛЕКСАНДЪР ВТОРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди