изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:50 EEST
Медведев отказа срещата със Станишев    
Новини
Изненадващо срещата на българския премиер Сергей Станишев с руския президент Дмитрий Медведев, която беше предвидена за днес в 12 часа, отпада. Разговорът е отложен от руска страна, като мотиви за отлагането не бяха посочени, съобщиха от правителствената информационна служба.


Засега не се знае дали срещата ще се състои утре, уточниха от българската делегация, която е в Москва заедно със Станишев, предаде БТА. Той и Медведев трябваше да обсъдят съвместните енергийни проекти - газовия "Южен поток" и АЕЦ "Белене".
По време на преговорите в Москва България ще се ръководи от подписаното миналата година междуправителствено споразумение за „Южен поток”. То предвижда равно участие в бъдещата проектна компания, която трябва да изгради отделно трасе на наша територия. Чрез балансирани и разумни решения българският икономически и национален интерес ще бъдат защитени, категоричен бе вчера вечерта премиерът Сергей Станишев пред българи, които живеят и работят в Руската федерация.
„Ако българският интерес е достатъчно добре защитен, защото не ни е интересът просто да мине една тръба през територията на България- за нас е важно това да бъде икономически изгодно за България. С тази позиция идвам и я заявихме през последните седмици в много активен диалог с „Газпром”, с тази позиция идваме и тук в Москва. Ние не искаме да ощетяваме руската страна. Искаме да защитим нашия интерес. И вярвам, че на политическо ниво ще имаме по-добра воля отколкото на ниво корпорация”, коментира Станишев, цитиран от БНР.
Днес в лекция на тема "Българо-руският диалог в контекста на европейската идея" в Дипломатическата академия на Министерството на външните работи на Русия премиерът Станишев отбеляза, че за последните 20 години те никога не са имали толкова конкретно съдържание, както сега и като пример даде отбелязването на Годината на Русия в България и Годината на България в Русия както и редица сериозни съпътстващи прояви. Станишев отбеляза, че Русия е основен търговски партньор не само за България, но и за ЕС и добави, че енергийното сътрудничество е изключително важен елемент от партньорството между ЕС и Русия. Тези отношения трябва да се основават на взаимната зависимост, а не на едностранната зависимост, отбеляза премиерът. Той припомни тежката криза, която страната премина в началото на годината, когато доставките на газ бяха спрени без предупреждение. Българската икономика пострада много сериозно, заяви Станишев.
По-късно следобед се предвижда премиерът Станишев и неговият руски колега Владимир Путин да открият Българската търговско-промишлена изложба, която представя експортните възможности на страната ни. За вторник е планирана деловата среща между двамата премиера.
През днешния ден е предвидена и среща на Станишев с президента на Калмикия Кирсан Илюмжинов, уточниха от правителствената пресслужба.  dir.bg
 


Сходни връзки

Медведев отказа срещата със Станишев | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди