изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:31 EEST
НДСВ сезира Конституционния съд за 8-те процента    
Политика
НДСВ ще подкрепи или инициира действия за сезиране на Конституционния съд по въпроса за 8% бариера за коалиции и въведеният мажоритарен елемент през настоящата седмица. Това каза пред „Фокус” Станимир Илчев – говорител на НДСВ и кандидат за депутат в Европейския парламент – под номер 3 от листата на НДСВ.


Той посочи, че ще се поиска пространно тълкувание на Конституционният съд на въведените в изборното законодателство промени.
„Не сме радостни от факта, че беше отхвърлено ветото на президента, защото намираме не просто за висока бариерата от 8%, а за изненадващо и репресивно въведена, след като вече бяха създадени коалиции”, заяви Илчев.
По думите му това не е радикална промяна в избирателната система и това не е класическа.
„Тези дни видяхме, как най-вероятно под пресата на тези 8%, една от коалициите промени своя формат. Това е коалиция „Напред”. Без да сме коалиция, ние влизаме в тяхното положение и разбираме, че те са неприятно изненадани по време на един вече започнал мач с такава сериозна промяна на правилата”, посочи Илчев.
„Аз се натъквам на доста сериозни и доста убедителни за мен коментари на колеги юристи, които уважавам в тяхното експертно качество, въпреки че са от различни партии, които поставят сериозно въпроса, дали този така модифициран от закона мажоритарен елемент, не крие всъщност нарушение на правата на голяма част от правата на българските граждани и избиратели”, каза още депутатът от жълтата партия.
Според него е очевидна несъпоставимостта и несъизмеримостта на един мандат в голям и многолюден избирателен район и един, който се формира в малък избирателен район.
„Хората дават всевъзможни примери, как един мажоритарен кандидат във Варна, примерно би бил избран с над 100 хил. гласа и той ще има колега мажоритарно избран с 10 хил. или 15 хил. гласа от съответния малък район”, каза още народният представител. Станимир Илчев бе категоричен, че тези несъответствия не са регулирани добре от съответната норма в закона и Конституционният съд би могъл да направи едно по-пространно тълкувание.  dir.bg
 


Сходни връзки

НДСВ сезира Конституционния съд за 8-те процента | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди