изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-09 @ 05:22 EEST
ЕДИНСТВЕНИЯТ ЧАСТЕН ВиК ОПЕРАТОР СКЛЮЧВА ДОГОВОРИ    
Икономика"Най-накрая фирма "Екопроект-С" ООД, гр.Варна, която е първият и единствен частен ВиК оператор в България за територията на околността на село Рогачево, община Балчик, стартира сключване на договори за присъединяване към водоснабдителната си мрежа.

 С това приключва блокирането на строителството в региона зад Албена и Кранево, тъй като в същия регион до момента има над 100 проекта за затворен тип ваканционни селища, които не могат да се реализират поради липсата на вода и прилежащата й инфраструктура. Поради тези причини (а не само безусловно заради икономическата криза) тези проекти не вземат строително разрешение и съответно да продължат бъдещата си реализация" - заявяват от първия ВиК оператор. За НДТ управителят на частния воден оператор арх. Цветан Георгиев заяви: "Имаме пълен набор документи. Цената на кубик ни е определена от Комисията за енергийно и водно регулиране и ние предлагаме сключване на договори на собствениците или наематели на имоти на територията на комплексите "Еко стар - 1" и "Хармони хилс". Нашата цена е 1.55 лв. за кубик без ДДС".
Кметът на Рогачево Кирил Мирчев, сподели, че редовно селото има проблеми с водоподаването. "Водата недостига, особено, когато лятото се увеличи населението. Искахме да се включим към частния оператор, като резервен вариант, но не дават, защото кой ще плаща водата. Миналата година имах среща и със зам.-министър Михалевски и с управителя на "ВиК" - Добрич, Василев, но проблемът остана нерешен" - каза К. Мирчев.
Управителят на водното дружество в областта Величко Василев бе категоричен, че кметът на Рогачево не се е срещал и говорил с него. "Това е прецедент в държавата - частен воден оператор. Нека си изгражда мрежа, но да не пипа нашата. След като има разрешение от Комисията за енергийно и водно регулиране. Но те предлагат вода на нашата цена, само че ние имаме и пречистване" - заяви още Василев. На обвиненията, че се спират инвестиции заради липса на разрешителни от водното дружество управителят му каза: "За да има строително разрешително всеки един трябва да има вода и къде да отвежда отпадните води. Пречиствателната станция в района е една - тази в Албена, чийто капацитет е изчерпан. Докато не се направи реконструкция на пречиствателната станция - всичко в района е блокирано. Друг момент е, че аз не виждам там някой да строи, само се продава". Според управителя на държавното дружество дебитът от 30 л/сек. на частния оператор, може да осигури вода за 2 до 5 хил. души.
 


Сходни връзки

ЕДИНСТВЕНИЯТ ЧАСТЕН ВиК ОПЕРАТОР СКЛЮЧВА ДОГОВОРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди