изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 10:15 EEST
ИЗБОРНИ КАПАНИ    
КоментариБългария окончателно се плъзна по пистата, която можем да наречем "Избори 2009". И така ще е до средата на месец юли, за когато е предвидено шоуто "Изборен пат" с финал някоя евентуална безпринципна коалиция, щото "Народът така бил решил". Което ще е обикновена лъжа, защото именно народът нищо такова няма да е решил. А ще е решил тъкмо обратното. Но кой ти гледа какво е решил народът особено след като изборите отминат?

Ще се сетят за народа чак през 2011 г., когато отново ще има два избора по едно и също време: президентски и местни през октомври. Но дотогава има много време, през което ще важи арабската поговорка за камилата и камиларя. За пълнота политическият пазарлък след изборите ще е гарниран с последствията на глобалната кризо-катастрофа в комбинация със свински грип и още кой знае какво. Който грип дотогава може да е прераснал в агнешки, щото то друго за ядене не остана след лудата крава и грипавите пилета, дето се оказаха кьорфишеци. Засега. А иначе да му мислят производителите на свинско месо, а и държавата с продънилия се вече бюджет, щото сега всички ще ревнат за субсидии.

Именно за избягване на подобни случки в Италия и Гърция са въвели т.нар. форсирани мнозинства, когато на най-голямата политическа сила след изборите зорлем й набутват цялата власт в ръцете. За да си управлява самостоятелно, да си носи отговорност и да не се оправдава с коалиционните партньори, които все й пречат да си изпълни предизборните обещания. Имаше неотдавна предложения това да се въведе и у нас, но естественият страх на политиците от радикални промени, донякъде впрочем оправдан, попречи и на тази идея да се реализира.

Но преди да стигнем финала на изборната сага, ще трябва да пробягаме някак и цялата дистанция. А там, по трасето, са заложени някои изборни капани. Да се опитаме следователно да ги анализираме тези капани. Не че това ще ни помогне да ги избегнем, но поне ще можем после да заявим "Аз нали ви казвах?".

Първи, както е известно, са евроизборите, които за щастие ще се произведат по познатия от 2007 г. начин и това ще улесни избирателите, ако, разбира се, те изобщо си спомнят какво са правили през онази предпоследна щастлива година. Когато банките раздаваха заеми на куцо и сакато (и сега имат невъзможната задача да си ги приберат обратно), бетонът заливаше плажове и полянки за радост на местното население и мутрите, а наоколо цвъркаха птички и миришеше на лесни за открадване европари. Тогава именно за пръв път в българската политическа история се въведе преференциалният вот, използван в повечето държави от Европейския съюз. Въведе се естествено по крайно неподходящ и предварително обречен начин чрез 15-процентов праг. Така че, сакън някой да не размести имената в писаните в потайни доби партийни листи. Избирателите, макар и малко (под 2 милиона), активно използваха това изборно нововъведение, като всеки шести си направи труда да отбележи предпочитания от него кандидат. С абсолютно нулев резултат, щото от практиката е известно, че още 10% праг убива преференциите. А 15% ги изтребва до крак, все едно трепеш буболечки с "Райд".

Сега прагът за преференциите пак е 15%, за окончателно утвърждаване на светлия опит отпреди две години. Макар и за най-неизкушения наблюдател да е ясно, че този праг ще блокира преференциалния механизъм и никой кандидат няма да бъде пренареден според предпочитанията на хората. И за това безсмислено упражнение ще бъдат хвърлени огромни ресурси от страна на изборните комисии и на останалата изборна администрация! И тук разумният въпрос "За какво ще ги ядем пак жабите?" за съжаление има малко неприятен отговор. Ще ги ядем, за да се дискредитира окончателно идеята за преференциален вот и така никой вече да не смее да нарушава тихия комфорт на партийните централи. Какви капани да очакваме на парламентарните избори на 5 юли? Интересен капан е заложен в предвидената възможност за електронно гласуване чрез специализирани машини в някои изборни секции. Сама по себе си идеята е добра и се прилага в много европейски и световни демокрации. Макар че истински интересното електронно гласуване е друго: чрез интернет, цифрови телефони и други комуникационни канали. Само че от такова дистанционно гласуване най-много ги е страх депутатите. И донякъде с основание, защото тогава такава търговия с гласове ще се развихри, че ни е бедна фантазията да си я представим. Електронно гласуване обаче ще има. Рано или късно, и по-скоро рано. И е добре да се готвим отсега. Проблемът на 5 юли ще бъде, че времето за въвеждане на подобно гласуване, макар и "експериментално", както е предвидено в закона, е крайно недостатъчно. И има опасност от провал на системата, който на свой ред може да унищожи в зародиш идеята за този вид гласуване. Така че Министерството на държавната администрация и административната реформа и в Централната избирателна комисия са изправени пред много трудна и спешна задача във връзка с това гласуване. Възможностите са две - да се използват някои от високотехнологичните български фирми за реализация на проекта, или да се привлекат реномирани чужди фирми, специализирани в областта на електронното гласуване. Едно е ясно предварително - тези 50 или 100 секции, в които ще се гласува и електронно (хартиените бюлетини ще се запазят за хората, които не желаят да гласуват електронно), трябва да са групирани в три или четири училища и специално да се наблюдават от съответната районна избирателна комисия и от фирмените експерти. Така всички възникнали технически и други проблеми ще могат да се решават бързо и на място.

Скоро хората в някои изборни райони с изненада ще научат, че определените за районите им мандати са намалени с един до два броя дори след прибавяне на мажоритарния мандат. Това се дължи на въведената смесена изборна система, при която пропорционално ще се избират само 209 вместо досегашните 240 депутати. Най-засегнати от намаляването на мандатите ще бъдат големите области и в частност София и Варна. Така че не само гласовете на избирателите в големите градове ще тежат по-малко, но те и като цяло ще получат по-малко мандати. Подозрението, че това не е направено случайно, се натрапва от само себе си.

И други капани ни дебнат по изборната писта. Някои даже е трудно да се предвидят отсега. Защото животът винаги и неизменно се оказва по-сложен от представата ни за него. А и нещата никога не стават така, както сме ги мислели. Но може би затова животът в България е толкова интересен.
.monitor.bg
 


Сходни връзки

ИЗБОРНИ КАПАНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди