изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:22 EEST
70 депутати сезират Конституционния съд заради изборния закон    
Парламент

Седемдесет народни представители от всички парламентарни групи, с изключение на ДПС, са положили своите парафи под сигнала до Конституционния съд, подготвен от юристите на НДСВ и десните в парламента. Депутатите искат магистратите да се произнесат по два от текстовете в новия Закон за избор на народни представители.



Това са приетите предложения за 31 мажоритарно избрани парламентаристи и за 8-процентната бариера за коалиции. „Всеки, който разбира поне малко от тази материя, знае че няма мажоритарен вот, а камуфлаж, а завишеният праг се направи в последния момент”, заяви проф. Огнян Герджиков (НДСВ).


Той обаче бе категоричен, че не може да прогнозира какво ще е тълкуванието на Конституционния съд и в какъв срок ще се произнесат магистратите. „По-лесно ми е да предскажа какви ще са числата от тотото в неделния тираж”, пошегува се царският юрист.


Възможно е КС да се произнесе преди вота, което означава, че има опция изборът да бъде отложен и проведен по стария закон. Възможно е също така магистратите да се произнесат след провеждането на изборите, което ще рече, че тяхното тълкувание влиза в сила, когато избираме следващия парламент, обясниха още от НДСВ.


Ако обаче КС се произнесе на 26 юни, ден след като мандатът на настоящия парламент е изтекъл, по силата на чл. 64 от Конституцията трябва да се обяви бедствено положение, да се удължи мандатът на НС, което да приеме редакция в закона. В документа, който вчера бе депозиран в деловодството на Народното събрание, своя параф е положил и червеният депутат Георги Близнашки.


Междувременно депутати от опозицията приеха подписка от гражданската организация „Видовден” срещу въведената 8-процентна бариера за влизането на коалиции в следващия парламент. Те се обявяват и срещу въвеждането на 31 мажоритарни парламентаристи. Депутатите Йордан Бакалов от ОДС, Светослав Малинов от ДСБ, Николай Свинаров от БНД и Любен дилов-син от "Напред" обещаха, че ще прибавят събраните 11 000 подписа към сигнала до Конституционния съд.

novinar.net

 


Сходни връзки

70 депутати сезират Конституционния съд заради изборния закон | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди