изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:58 EEST
Колите с екоданък от 1 януари 2010 г.    
Парламент
Всеки собственик на автомобил ще плаща екоданък от 1 януари 2010 г. Той ще замени сега съществуващия акциз върху автомобилите, който се премахва от Нова година, стана ясно на заседанието на парламентарната бюджетна комисия.


Депутатите гласуваха на първо и второ четене само отпадането на акциза. Той се дължи при покупката на мощни коли - тези, чийто двигател е над 163 конски сили или 120 киловата.
Въвеждането на екоданъка обаче тепърва ще се обмисля от работна група. “Тя ще се сформира след празниците и в нея ще влязат представители на финансовото и екоминистерството“, заяви зам.-министърът на финансите Кирил Желев. Той обеща да направи всичко възможно еконалогът да се въведе от сегашния парламент, но има вероятност решението да остане за следващите управляващи.
В момента акцизът за по-мощните коли се движи в големи граници, тъй като се определя и от възрастта на автомобила. Той може да е под 1000 лв., но може да стигне и до над 20 000 лв. Проблемът е, че България не спазва еврозаконодателството за акцизите и събира много по-висок налог за употребяваните коли, отколкото за новите. Понякога разликата е над 5 пъти, твърдят от Асоциацията на вносителите на автомобили. Собственикът на нов автомобил с мощност 130 киловата например трябва да плати акциз от 1600 лв. Ако колата е втора ръка, ще трябва да внесе в митниците 4550 лв.
Освен това има разлика в данъка между коли, купени у нас, и в държавите от ЕС. За автомобил с мощност 121 киловата например, продаден в България като нов в началото на 2008 г., при последващата продажба в края на 2008 г. вече като употребяван се дължи акциз от 790 лв. Ако същата кола обаче е купена като нова в Германия и после е продадена в България като употребявана, налогът е 4235 лв.
Европейското законодателство не допуска подобни разминавания и срещу България тече дело в Съда на Европейските общности. Затова се налага спешно уеднаквяване на режима, мотивираха се депутатите. “Имахме няколко възможности - или да увеличим акциза на новите автомобили до нивото на старите, или да свалим акциза на старите коли. Вместо това ние решихме да го премахнем изцяло, но да въведем екологичен данък или данък при регистрация в зависимост от степента, с която превозното средство замърсява околната среда“, обясни Кирил Желев.
“Има вероятност България да бъде осъдена да върне платения акциз на хората със задна дата от 1 януари 2007 г., откогато страната е член на ЕС“, допълни той. Подобен прецедент има по отношение на Полша. Не е ясно дали размерът на бъдещия екоданък ще е на нивата на сегашния акциз. В момента единственото екологично плащане, свързано с автомобилите, е въведената от няколко месеца продуктова такса. Тя се плаща при регистрацията на колата и целта й е да финансира разкомплектоването й след излизането й от употреба. dir.bg
 


Сходни връзки

Колите с екоданък от 1 януари 2010 г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди