изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:54 EEST
Военен метеж подготвяли в Грузия    
По света
Опит за метеж в Грузия е започнал рано тази сутрин във военна база край Тбилиси. Той вече е потушен, съобщиха властите, цитирани от световните агенции.


Грузинската армия обкръжи военната база "Мухровани", на 30 километра от столицата, а президентът Михаил Саакашвили даде срок на метежниците да се предадат, като увери, че това ще бъде взето предвид като смекчаващо вината обстоятелство. След като започнаха преговори, Саакашвили отиде в базата и войниците от разбунтувалия се бронетанков батальон сложиха оръжие.
Командирът на военната част бе арестуван, а други военнослужещи са разпитвани. Бунтът избухна, след като властите задържаха снощи бивш командир от специалните части и останалите организатори на предполагаем опит за държавен преврат и за разстройване на започващите утре в Грузия военни учения на НАТО, в който според грузинското правителство е замесена Русия. Министърът на отбраната Давид Сихарулидзе увери, че метежът е започнал в отговор на арестите.
Информациите за целите на бунта са противоречиви. Според служител на президентството целта на разбунтувалия се бронетанков батальон, към който са се присъединили цивилни, е била да разстрои ученията на НАТО. Няма доказателства, че войниците от тази военна част са планирали държавен преврат, нито че Русия е замесена по някакъв начин, допълни той.
Говорителят на министерството на вътрешните работи Шота Утиашвили обаче каза по-рано, че организаторите на метежа са планирали да убият Саакашвили. Планът е бил да се организира бунт от голям мащаб в Тбилиси и да се действа срещу суверенитета и срещу европейската и евроатлантическата интеграция на страната, подчерта на свой ред президентът в телевизионно обръщение. Саакашвили увери, че ситуацията в Грузия е под контрол и във всички военни поделения цари ред и спокойствие. Грузинската държава и всички съответни органи са готови да вземат най-решителни мерки за пресичане на всички опити за подкопаване на конституционния ред, демокрацията и свободата в страната, предупреди той. Представители на опозицията предположиха, че опитът за преврат е инсценировка с цел отвличане на вниманието от протестите с искания за оставката на президента. "Всичко това е измишльотина, а ние вече чухме много такива. Саакашвили не може да измисли нищо по-умно", коментира неговият бивш съюзник и настоящ опозиционен лидер Георги Хаиндрава.
Руският постоянен представител в НАТО Дмитрий Рогозин определи обвиненията срещу страната му, че е замесена в опит за държавен преврат в Грузия, като смехотворни и безоснователни. Причина за днешното решение на грузинската армия и държавност е "безумната политика" на президента Михаил Саакашвили, подчерта Рогозин. Източник от Кремъл направо препоръча на Саакашвили да отиде на лекар. Руските власти по принцип обвиняват грузинския президент, че се опитва да отклони вниманието от опозиционните протести с искане да подаде оставка заради авторитарния си стил на управление и катастрофалната война срещу Русия през август миналата година.
В насрочените от утре до 1 юни учения на НАТО в Грузия първоначално бе предвидено да участват 19 страни от алианса и партньорски държави. Няколко бивши съветски републики - Армения, Молдова, Казахстан, Латвия и Естония, както и Сърбия, обаче се отказаха.
Русия разкритикува остро ученията, които според нея ще насърчат Саакашвили да възстанови разбитата грузинска армия. Двете страни имаха кратка война през август миналата година, след която грузинските сепаратистки области Южна Осетия и Абхазия обявиха независимост. Оттогава Русия и Грузия не поддържат дипломатически отношения. dir.bg

По обвинение за метеж в Грузия са задържани 13 граждански лица
05 май 2009 | 19:47 | Агенция "Фокус"
Тбилиси. Министерството на вътрешните работи на Грузия е задържало 13 граждански лица по дело за метеж в танковия батальон в Мухровани, а други около 500 военнослужещи се разпитват, предаде РИА Новости. Това се съобщава в изявление на министерството. Имената на задържаните не се съобщават. По данни на агенция Новости-Грузия, около 500 военнослужещи се разпитват на територията на база на четвърта бригада на министерството на отбраната на Грузия, в близост до Тбилиси. Телевизия „Рустави-2” съобщи, че преди започването на разпитите, с военнослужещите се е срещнал грузинският президент Михаил Саакашвили.
„Най-добре кажете на мен. Сега вие ще дадете показания пред прокурор и по-добре да поговорите с мен, вашия главнокомандващ”, е заявил Саакашвили. Държавният глава е заявил, че му е интересно, от кого е чакал помощ разбунтувалия се батальон след два дни. Саакашвили е съобщил, че в разговор с него командирът на танковата бригада Мамука Горгиашвили е споменал, че бунта е трябвало да продължи два дни.

 


Сходни връзки

Военен метеж подготвяли в Грузия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди