изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 20:32 EEST
За 6 дни били извършени заменки като за година    
Политика
Общо 3 543 декара гори на средна цена по държавна оценка 8.09 лева на квадратен метър са заменени от 16 до 23 януари 2009 г. Това е периодът между приемането на второ четене от Народното събрание на законовите промени, с които се налага мораториум върху замените на гори и обнародването на поправките в "Държавен вестник", съобщи на пресконференция Мирослав Найденов, ръководител на експертната комисия по земеделие и гори на ГЕРБ, предаде БТА.


 Между 16 и 23 януари са направени 47 замени, като само за 23 януари те са 25, заяви Найденов. За същия ден, освен 25-те замени, председателят на Държавната агенция по горите (ДАГ) Стефан Юруков е подписал и 14 договора, каза Найденов. От ГЕРБ питат как е направено това за толкова кратък срок и как от няколко хиляди заявления са избрани именно тези 47.
За 6 работни дни ДАГ е заменила повече площи, отколкото през цялата 2006 г., а от края на април 2008 г. до влизането в сила на забраната за замени БСП са заменили 2.5 пъти повече гори, отколкото ДПС за 7 години, каза Мирослав Найденов. Единият от мотивите за създаване на ДАГ беше точно спирането на тази практика, което изрично е отбелязано в предизборната програма на БСП през 2005 г., а изглежда, че целта е била агенцията да се оглави от представител на БСП, вместо горите да са под ръководството на ДПС, коментираха експертите на ГЕРБ.
В оценка на Световната банка за дейността на ДАГ и целесъобразността на направените замени се отбелязват "злоупотреби с процедурата за замяната на земи, главно за търговски цели, придружени от значително ощетяване на държавата", каза Мирослав Найденов. Според оценка на неправителствени организации щетите, нанесени от държавата от непазарната процедура по замяна на гори, са между 4 и 8 млрд. лева.
Друг експерт на ГЕРБ по горите - Валентин Карамфилов, каза, че кражбите на дървесина са достигнали до 1.5 млн. кубически метра годишно, докато преди три години са били към 1 млн. кубически метра. Според Карамфилов, основният проблем е, че се сливат контролните и стопански функции. По думите му може да се говори за държавна горска мафия.
Доц. Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и експерт на ГЕРБ, нарече замените "кражба на природа". Няма компенсационно залесяване, а и територии на заменените гори от свободно обществено достъпни стават с ограничен достъп, посочи той.
От ГЕРБ заявиха, че ще наложат незабавен мораториум върху промяната на предназначението на вече заменени гори, за да не могат да бъдат изсечени и застроени. Ще направим независим икономически и екологичен анализ за оценка на щетите, понесени от държавата чрез процедурата от замяна на гори и ще преразгледаме замените на Държавния горски фонд, заявиха от партията. ГЕРБ ще сезира прокуратурата и европейските институции за целесъобразността и законността на замените, и ще предложи нов законодателен пакет, защитаващ държавните и публични интереси в горския сектор.
По-рано днес председателят на ДАГ коментира, че агенцията е получила три пъти повече гори при заменките. В началото на 2009 г. държавата е заменила 3500 дка гори срещу 11 800 дка, при което имотите на частниците са с 3 млн. лева по-скъпи, заяви Юруков по БНТ. Според него това е една законова процедура и нарушения не е имало. Освен това по неговите думи замяната не предполагала смяна на предназначението. Стефан Юруков не одобрява спекулативните замени, но самата процедура е начин да се окрупнят горските масиви. Председателят на ДАГ не е съгласен с мненията, че държавата е загубила от заменките – напротив той твърди, че е спечелила. По думите му с промените в Закона за горите и Наказателно-процесуалния кодекс са намалели нарушенията и незаконната сеч.
dir.bg

До последния миг БСП давала гори край морето за 5 лв./кв.м

Мария Капон: МЗХ е платило 4 милиона лева за необработваеми земи

БСП задмина ”рекордите” на ДПС

Разпитвали 30 служители на земеделското министерство в НСлС

Кокинов търси "чий е конят, заменен за кокошка"

 


Сходни връзки

За 6 дни били извършени заменки като за година | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди