изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:25 EEST
9 МАЙ - ДЕН НА ПОБЕДАТА НАД ФАШИЗМА ТРИМА ЖИТЕЛИ НА ПОЛК. ИВАНОВО ОЩЕ ПАЗЯТ СПОМЕНА ЗА ВОЙНИТЕ    
Празници Трима от жителите на добричкото село Полковник Иваново все още пазят спомена от войните. Селото е дало своя принос в българската армия, като 12 от жителите му са участвали в боевете на фронта.

Най-възрастният жител на Полковник Иваново и участник във войната е Петко Михайлов Найденов, който тази година на 1 май навърши 96 години. Независимо от годините дядо Петко, както го знаят всички в селото, се чувства изключително добре и дори помага в стопанството на дъщеря си и зет си, които също са пенсионери.
Днес дядо Петко живее с щерката и зетя. Той е роден в далечната 1913 г. в с. Росеново. Израснал в многодетно семейство - четирима братя и една сестра, чиракувал в по-заможни семейства. Вземан е в запас в Бесарабия, участвал в направата на пътища. През май 1932 г. заедно със съпругата си Димитра се преселва в Полковник Иваново, където се установяват и отглеждат 5 деца - четирима синове и една дъщеря. Годините му след фронта минават в строителството и работа в ТКЗС-то. Във войната срещу хитлеризма дядо Петко участва като мерач на оръдие от 5-и артилерийски полк в Шумен, а по-късно е произведен и в чин ефрейтор за добра служба. Военните действия, водени от армията ни, в чийто редове е и той минават през Сърбия, Албания, Черна гора, Унгария. Достолепният мъж е свидетел и на много жестокости - пред очите му е убит братът на съпругата му и ранен негов другар от селото, който успява да се спаси. Днес дядо Петко се радва на уважението на съселяните си и обичта на деца, внуци и правнуци.
Другият жител на селото - свидетел на страшните военни години е Тодор Георгиев Костов, роден на 3 юли 1922 г. в село Ловчанци в многочленно семейство с петима братя и две сестри. И той като дядо Петко, идва в селото след брака си с Николинка, с която вече 67 години са заедно и са най-възрастното семейство в селото днес. Трудовият му път е минал в ТКЗС-то. Тодор Георгиев като фронтовак първо отива на турската граница, а оттам с частта си до Нова Загора и стигат до Прищина. В окопите става свидетел на една от много жертви на войната - Йордан Василев от Ловчанци.
Не по-лека е била съдбата и на третия жив съвременник на Великата Отечествена война - Атанас Митев Атанасов, роден на 3 март 1923 г. в селото, в семейство с 2 братя и 2 сестри. На 6 години Атанас остава, заедно с братята и сестрите си, кръгъл сирак и бива отгледан от вуйчо си, като работи в стопанството му. Жени се за бедна девойка от селото Ненка Иванова, с която свиват свой дом и с трудолюбие отглеждат трима синове. И неговия трудов път в онези години е преминал през ТКЗС-то. На фронта участва в редовете на 3 армейски свързочен полк в Шумен, 8 рота, 1 взвод. И днес дядо Наско често си спомня и разказва на младите моменти от военния период в живота му. Въпреки годините не губи чувството си хумор и вяра в живота.
В навечерието на 9 май - Денят на победата над фашизма, специален поклон с поздрав и уважение към тримата живи свидетели на тежките военни години отправят чрез страниците на вестника кметският наместник на Полковник Иваново, ръководството на клуба на пенсионера, техните близки и всички съселяни.
 


Сходни връзки

9 МАЙ - ДЕН НА ПОБЕДАТА НАД ФАШИЗМА ТРИМА ЖИТЕЛИ НА ПОЛК. ИВАНОВО ОЩЕ ПАЗЯТ СПОМЕНА ЗА ВОЙНИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди