изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:54 EEST
200 хил. лв. обезщетение иска семейство за смъртта на 59-годишен мъж    
Ред и сигурностДобричкият окръжен съд даде ход на наказателното дело срещу 27-годишния Христо Хр. А. от с. Сливенци, община Добричка, по обвинение, че при управление на товарен автомобил е нарушил правилата за движение по пътищата и е причинил по непредпазливост смъртта на 59-годишен велосипедист. Процесът се води задочно, тъй като подсъдимият е в неизвестност от 10.12.2006 г. Съдът конституира съпругата и трите деца на пострадалия като граждански ищци и частни обвинители с по 50 хил. лв. граждански иск за всеки от тях.

 

Според обвинителния акт около 19 ч. на 25.07.2006 г. Христо А. е пътувал с товарен автомобил „Мицубиши Ел 200” по околовръстния път на Добрич край ж.к. „Балик” в посока на гр. Ген. Тошево. В същото направление пред него добричлия се е придвижвал с велосипеда си, като го управлявал на разстояние около 80 см от десния ръб на платното. Последвал удар между предната дясна част на камиона в областта на десния фар и задната част на велосипеда. Велосипедистът паднал в десния банкет, а шофьорът спрял на около 34 м от мястото на сблъсъка. Автотехническата експертиза е установила, че преди произшествието товарният автомобил се е движел със скорост от 74 км в час, подсъдимият не го е контролирал непрекъснато и не е преценил достатъчно страничното разстояние при изпреварването. По тази причина ударът бил неизбежен. Медицинската експертиза показва, че смъртта на велосипедиста се дължи на прекъсване на гръбначния мозък.

Христо А. е завършил средно образование, не е семеен, не е осъждан, работи като земеделски производител. Ден след неговото изчезване товарният автомобил е бил открит изоставен и обгорял в землището на с. Калиманци, община Аксаково. Същия ден, той е обявен за общодържавно издирване.

Днес съдът изслуша свидетел, пристигнал първи на местопроизшествието, четиримата граждански ищци и три вещи лица, изготвили пет експертизи. По искане на прокуратурата и на адвоката на обвиняемия, съдът разпореди, кметът на с. Сливенци и  районният полицейски инспектор да представят характеристика на Христо А. и да се изиска справка, дали е регистриран в Центъра за психично здраве.

Делото ще продължи на 25.05.2009 г. от 9 ч.

 

08.05.2009 година                                        Пресслужба Добрички окръжен съд

 


Сходни връзки

200 хил. лв. обезщетение иска семейство за смъртта на 59-годишен мъж | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди