изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:03 EEST
В турски градове отбелязват събитията около т.нар. „Възродителен процес”    
По светаВ много турски градове като Истанбул, Бурса и Одрин започна отбелязването на трагичните събития отпреди 20 години. Те се свързват с принудителния „Възродителен процес” и т.нар. „голяма екскурзия”, когато комунистическият режим депортира близо 350 000 български турци в южната ни съседка, предаде БНР.

Инициативата в Одрин под егидата на изселническите организации, като Конфедерацията на балканските турци и на Културното дружество за сътрудничество на тракийските турци, ще продължи до 16 май. Никога няма да забравим трагичните събития от 1989 г. Ще почетем паметта на пострадалите от насилствената кампания за смяната на имената на българските турци, на всички репресирани и принудително изселени от родината си стотици хиляди хора. Ще положим всячески усилия те да послужат за урок на съвременниците и никога повече да не се повторят - част от посланието на председателя на одринското дружеството Басри Йозтюрк, разпространено до турските медии.
Възпоменателната седмица започна с полагането на венец пред паметника на Ататюрк в Одрин, след което в залата на Търговско-промишлената палата се откри симпозиум, чийто почетни гости са бившият президент и председател на Балканския политически клуб Желю Желев, бившият турски премиер Месут Йълмаз, министри и депутати по това време - преки свидетели на историческите събития около т.нар. „Възродителен процес”. В рамките на съпровождащата културна програма беше открита изложба на художника Бехич Гюналан, посветена на изгонването на нашите сънародници преди 20 години, а довечера гостуващият състав на Кърджалийския театър ще представи постановката „Хюррем Султан”.

 


Сходни връзки

В турски градове отбелязват събитията около т.нар. „Възродителен процес” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди