изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-09 @ 03:15 EEST
Почина директорът на Регионалния исторически музей в Плевен проф. Михаил Грънчаров    
Новини Плевен. След дълго боледуване почина директорът на Регионалния исторически музей (РИМ) в Плевен проф. Михаил Грънчаров, предаде кореспондентът на радио „Фокус” – Велико Търново. Проф. Михаил Грънчаров е роден на 30 септември 1949 г. в село Цалапица, Пловдивска област. Завършва история във Великотърновския университет "Св. Св.Кирил и Методий".

В системата на музеите в Плевен е от 1975 г. Започва кариерата си като екскурзовод във Военноисторическите музеи и преминава през всички длъжности в музейната йерархия. През 1992 г. става директор на РИМ-Плевен. Има звание старши научен сътрудник първа степен.
Проф. Грънчаров работи по проблемите на Българското възраждане, Руско-турската война 1877 - 1878 г. и музейното дело. Автор е на четирите популярни монографии за Плевен и Плевенския край през Възраждането. Проф. Михаил Грънчаров е съавтор и редактор на „История на Никопол. От древността до 1944 г.”. Обнародвал е над 90 научни студии, статии, съобщения и рецензии, публикувани в научни издания.
Благодарение на неговите усилия като директор на Регионалния исторически музей, институцията се утвърждава като предпочитан домакин на национални и международни симпозиуми и конференции и като средище на разностранни културни прояви.
Проф. Михаил Грънчаров беше председател на Съюза на учените в България – клон Плевен.
С решение на Общинския съвет в Плевен през 2008 г. той беше удостоен със званието „Почетен гражданин на Плевен”.
Въпреки трагичното събитие, на 16 май ще се състои щоуто "Нощ в музея", за чието провеждане от четири години насам радетел беше проф. Михаил Грънчаров.
Даниела ДОЧЕВА

 


Сходни връзки

Почина директорът на Регионалния исторически музей в Плевен проф. Михаил Грънчаров | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди