изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:31 EEST
КМЕТОВЕ ПОСОЧИХА ПРОБЛЕМНИ ПЪТНИ УЧАСТЪЦИ НА ШЕФА НА НАПИ    
НовиниПо инициатива на областния управител д-р Ердинч Хаджиев вчера се проведе Кръгла маса по проблемите на транспортната инфраструктура, в която участие взеха кметове от 8-те общини и ръководството на НАПИ

Вчера в областна администрация бе организирана Кръгла маса под егидата на областния управител д-р Ердинч Хаджиев. В дискусията участваха изпълнителният директор на НАПИ инж. Янко Янков, директорът на дирекция в агенцията инж. Благовеста Дедьова и началник отдел инж. Атанас Сърбов, както и ръководството на Областно пътно управление, и кметовете на осемте общини в областта. Гост на Кръглата маса бе народният представител Никола Гочев.
Пред всички областният управител д-р Ердинч Хаджиев припомни повода за събитието, а именно - ангажимента, който пое при встъпването си в длъжност - да работи приоритетно за подобряване на състоянието на пътната мрежа в региона.  Модернизирането на пътната инфраструктура е стратегическа цел  за развитието на областта и ключов фактор за привличането на инвеститори, изтъкна губернаторът. В подкрепа на тезата си той заяви, че през миналата година Областно пътно управление е усвоило 12.5 млн. лева. Преасфалтирани изцяло са 63 км от републиканската пътна мрежа в областта, а над 500 км са изкърпени, но въпреки това - все още има участъци от пътища, които са в изключително тежко и незадоволително състояние.
Губернаторът припомни на ръководството на НАПИ решението на Регионалния съвет за развитие и инициативата на администрацията за прекласирането на Път ІІ-29 Варна - Добрич от път втори клас в път първи клас. В детайли зам.-областният управител Вл. Калчев направи обстоен анализ на състоянието и необходимостта от рехабилитация и ремонт на републиканската пътна мрежа на територията на областта.
От ОПУ информираха, че през 2009 г. са заложени и предстои да бъдат рехабилитирани 103 км пътища, сред които  Дуранкулак - Каварна /47 км/ и Силистра - Добрич /16 км/. В момента се работи по участъка с. Преселенци - с. Сърнино.
Кметовете на всяка една от общините лично поставиха на вниманието на изпълнителния директор на НАПИ инж. Янко Янков проблемни пътни участъци от републиканската пътна мрежа на териториите на общините си. Петко Петков поиска да бъде ремонтирана пътната отсечка Пчелник - Балик и попита "трябва ли пак да каня президента да жънем, та да се ремонтира някой пътен участък". "Не е редно аз да говоря за републиканска пътна мрежа. Общинските пътища са в по-добро състояние" - каза още кметът на най-голямата община в страната П. Петков. Той настоя още да се ремонтира участък до село Владимирово, както и около Методиево. Колегата му от Генерал Тошево - Димитър Михайлов, заяви: "Преди 6 години министър Церовски ни вкара в Румъния, сега вие ни върнете в България. Пътят Добрич - Генерал Тошево е в лошо състояние. Много лош е и пътят Спасово - Сърнено - Преселенци и целият поток минава през нивите. Кметството е засипано от жалби на собствениците на земи, които пък негодуват, че се кара през нивите" - каза Михайлов. Поискано бе да се ремонтира и пътят през село Росица, който има денивелация от 1 м след подмяната на водопровод. "Третокласната пътна мрежа на община Тервел е като емблемата на "Мерцедес" и ние искаме тя да стане. Първият проблем е Тервел - Честименско, другите ни проблемни участъци са Каблешково - Межден, Орляк - Цанигичево" - каза кметът на Тервел Живко Георгиев. Проблемни участъци посочи и кметът на Крушари. Представител на община Шабла, заяви, че с ремонта на пътя от Дуранкулак до Каварна ще бъдат решени техните проблеми по отношение на пътната инфраструктура, а кметовете на Каварна и Балчик - Цонко Цонев и Николай Ангелов, заявиха, че нямат проблеми по отношение на пътната инфраструктура. Цонев все пак посочи, че могат да бъдат отпуснати средства за ремонт на пътя до морето в града.
В отговор на поставените въпроси от кметовете на общини, инж. Янко Янков информира, че има планирани дейности, които ще започнат тази година. Големият проблем е в дългите срокове на процедурите, ОВОС и отчуждителните мероприятия. Директорът на НАПИ апелира към кметовете - да бъдат по- активни по отношение на големите проекти и въпреки ограниченията в бюджета, да се набляга на това, което е крайно наложително за осигуряване на безопасността по пътищата. Янков подчерта, че за Добричка област няма подаден нито един голям проект за 2010 г. "Според мен, липсва добра връзка на Добрич с автомагистрала Хемус, която е обречена да стане и смятам, че най-добрият вариант е 4-лентов път. Инициативата обаче трябва да е от Добрич" - каза инж. Янков. Той подчерта още, че строителствата и ремонтите без разрешения вече няма да се правят по републиканската пътна мрежа и целта на НАПИ ще бъде пътната инфраструктура да се доведе в максимално добро състояние, защото "България в момента е потънала в дупки", каза още Янков.
В рамките на срещата бе отчетено, че от 1996 г. за пръв път в Добрич идва ръководител на НАПИ, а в областта повече от 20 години не е строен нов път.
 


Сходни връзки

КМЕТОВЕ ПОСОЧИХА ПРОБЛЕМНИ ПЪТНИ УЧАСТЪЦИ НА ШЕФА НА НАПИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди