изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:40 EEST
Свърши хубавото време, сбъдват се лоши прогнози    
Икономика
Кризата вече се отразява на бизнеса в България и вече се виждат първите признаци - спад на оборотите и опити за избягване на данъчно облагане от доскоро коректни фирми. Това каза в интервю за в. Пари изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов.


Той уточни, от просрочени задължения приходната агенция ще събере допълнително в хазната около 400 млн. лв. до края на годината. Стефанов коментира, че по този начин ще се компенсира чатстично неизпълнението на приходите в бюджета.
В идните месеци България ще бъде залята от съкращения и в края на годината безработицата ще се мери с двуцифрен процент. Тази мрачна прогноза направи вчера шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев. “За страната ни кризата няма да приключи по-рано от 2012 г.“, обяви той по БНР, цитиран от "Сега". Данев поясни, че заради влошаването на икономическа ситуация много компании се готвят да освобождават масово персонал и вече се консултират с камарата как да проведат болезнените съкращения. След като м.г. спадна до рекордните 5.8%, с развихрянето на кризата у нас безработицата започна да пълзи нагоре и още през април премина 7%. Сега фирмите и държавата се опитват да запазват работни места чрез различни мерки, но изкуствената заетост не може да се поддържа дълго. Ако прогнозата на БСК за поне 10% се сбъдне, в края на годината всеки десети трудоспособен българин ще е без работа.
Шефът на БСК отказа да посочи кои браншове и големи предприятия са най-застрашени от масови съкращения. Още преди месеци обаче от камарата посочиха, че глобалната криза ще удари най-силно фирми от строителството, транспорта, черната и цветната металургия, торовата индустрия, шивашката промишленост. Само затварянето на “Кремиковци“, което вече е в ход, ще хвърли в бюрата по труда 6000 души. От началото на годината българите, които плащат социални осигуровки, са намалели със 140 хиляди, съобщи Божидар Данев. Някои от тях са загубили работата си, други са минали в сивата икономика, поясни той пред “Сега“. Това поставя под заплаха и работата на НОИ. Председателят на стопанската камара посочи, че осигурителният институт вече има близо 6% дефицит - постъпленията не покриват разходите. Засега развоят на кризата в България потвърждава черногледството на бизнеса.
Преди дни националната статистика отчете, че за първи път от 1997 г. насам икономиката се свива и за първото тримесечие на 2009 г. брутният вътрешен продукт е спаднал с цели 3.5% спрямо предната година. Вчера и министърът на финансите призна, че кризата настъпва и спадът ще продължи и през следващите месеци. “Окончателно се разделихме с добрите времена, светът навлиза в рецесия“, коментира Пламен Орешарски по БНР. Той подчерта, че в редица държави спадът на приходите е с повече от 10% спрямо 2008 г., а при нас е около 8%. Министърът потвърди, че ще се наложи рязане на бюджетни разходи, като няма да се прилага един аршин за всички на бюджетна издръжка, а ще се преценява кои програми и проекти са излишни или могат да бъдат отложени. dir.bg
 


Сходни връзки

Свърши хубавото време, сбъдват се лоши прогнози | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди