изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:26 EEST
ВЯРВАТЕ ЛИ: Средната месечна заплата нараснала до 563 лв. през първото тримесечие    
НовиниНаетите хора по трудово и служебно правоотношение в края на март 2009 г. намаляват 1 процент спрямо края на декември 2008 г. и достигат до 2,41 милиона души, показват предварителни данни на НСИ. Регистрирано е намаление от 3,4 на сто в хотелиерството и ресторонтьорството, спад от 8,7 процента във финансови и застрахователни дейности, а в графата „Други дейности” – 12,6 на сто, допълват от института.

Увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение се наблюдава в икономическите дейности “Селско, горско и рибно стопанство” – 10,7 процента, “Административни и спомагателни дейности” – 8,3 на сто, и „Доставяне на води, канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване” – 6,5 процента.

В края на март 2009 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение са с 1,5 на сто по-малко в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голямо намаление е регистрирано в следните икономическите дейности: „Други дейности“ – 9,3 процента, „Преработваща промишленост” – 7,4 на сто, и „Образование” – 5,7 процента, допълват от НСИ.

Средната месечна работна заплата за март 2009 г. е нараснала в номинално изражение с 13 лева спрямо декември 2008 година. През първо тримесечие на 2009 г. средната месечна работна заплата нараства с 2,7 на сто спрямо четвърто тримесечие на 2008 г. до 563 лева. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-високо увеличение на средната месечна работна заплата, са: “Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” – 14,5 на сто, “Строителство” – 10,1 на сто, “Хотелиерство и ресторантьорство” – 10,1 на сто, и “Операции с недвижими имоти” – 9,1 на сто.

Намаление на трудовото възнаграждение на наетите през първо тримесечие на 2009 г. спрямо предходното тримесечие се наблюдава в икономическите дейности “Държавно управление” – 10,9 на сто, и „Образование” – 6,5 процента.

През първо тримесечие на 2009 г. средната месечна работна заплата нараства с 16,3 процента спрямо същия период на предходната година. Най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата се наблюдава при икономическите дейности “Производство и разпределение на електрическата и топлинна енергия и на газообразни горива” – 31,9 на сто, и “Хуманно здравеопазване и социална работа” – 28,2 процента, а най-малко е нарастването на заплатата в икономическите дейности “Финансови и застрахователни дейности ” – 3,3 процента и “Добивна промишленост” – 2,9 процента.

Най-високо средно месечно трудово възнаграждение за първо тримесечие на 2009 г. са получили хората от сектора “Производство и разпределение на електрическата и топлинна енергия и на газообразни горива” – 1270 лева, следвани от тези в „Финансови и застрахователни дейности” - 1186 лева, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения” – 936 лева

Най-ниско платени са били наетите наетите хора в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство” - 370 лева, „Административни и спомагателни дейности” - 403 лева, „Други дейности” - 416 лева.

Спрямо първо тримесечие на 2008 г. средната месечна работна заплата в обществения сектор нараства с 19,4 процента, а в частния сектор - с 14,9 на сто.

 dariknews.bg

Бел. НДТ: Вярвате ли на изнесената информация? Наистина ли чувствате, че по-добре живеете и се чувствате днес с по-високата средна заплата в България? Коментирайте, защото сега е времето, когато се решава кой как ще управлява Европейския съюз и България в следващите години.

 


Сходни връзки

ВЯРВАТЕ ЛИ: Средната месечна заплата нараснала до 563 лв. през първото тримесечие | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди