изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:05 EEST
Вариант 1 изтеглиха и на матурата по избор    
Новини
Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев изтегли вариант номер на 1 на втората задължителна матура по предмет по избор, съобщиха от Министерство на образованието и науката (МОН).


79 517 зрелостници са подали заявления за явяване на втора задължителна матура по избор. Сред подалите заявления има и зрелостници, които са завършили ХII клас в минали години.
Най-много са учениците, пожелали да се явят на изпит по география и икономика – 35 763, а за изпита по математика са подали заявления 12 339 зрелостници. Продължителността на всеки изпит е 4 астрономически часа. Само за децата със специални образователни потребности времетраенето се удължава с 2 часа.
Изпитите ще се проведат в 6246 зали в 1054 училища. За кампанията са ангажирани 15 000 квестори. 500 камери ще наблюдават изпитния процес, т.е. във всяка десета класна стая има видеокамера.
Учениците трябваше да се явят в училище със служебните бележки за допускане до зрелостните изпити. Задължително бе да представи и документ за самоличност, който може да бъде лична карта, паспорт или шофьорска книжка. При влизането си в залата зрелостниците трябва да изключат мобилните си телефони и да ги предадат на квесторите. Учениците бяха допускани до залата не по-късно от 15 минути преди началото на изпита, тоест до 7.45 часа.
На изпитите задължително трябва да се пише със син или черен химикал, а за изпита по математика може да носят молив, гума, линия, пергел, транспортир, триъгълник. На изпита всеки зрелостник получава от квестора голям бял плик, малък бял плик и листове за чернова. Квесторите раздават още свитък за свободните отговори и лист за отговори с прикрепена към него идентификационна бланка. На бланката с печатни букви се попълват трите имена, ЕГН и входящият номер от служебната бележка. Бланката се отделя и се поставя в малкия плик, но без да се запечатва. Забранено е поставянето на знаци, които могат да нарушат анонимността на изпитната работа.
Оценките от изпита Всички резултати от матурите ще се обявят до 12 юни. Те ще бъдат публикувани в официалния сайт на МОН, в сайтовете на регионалните инспекторати и в сайта www.zamaturite.bg. С входящия си номер и с ЕГН всеки зрелостник ще може да научи резултатите си. Оценките от изпитите се вписват в дипломата в специална графа. Общият успех от средното образование се изчислява като средноаритметично от оценките от матурите, от задължителните предмети и предметите от задължителноизбирателната подготовка.
Тази година 35 висши училища ще приемат под различна форма оценките от матурите за вход. dir.bg
 


Сходни връзки

Вариант 1 изтеглиха и на матурата по избор | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди