изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:37 EEST
ИЗЛОЖБА "МЕЖДУ НЕБЕТО И МОРЕТО"    
НовиниС изложба завърши 12-ото издание на десетдневния пленер по живопис "Между небето и морето".


 По традиция той се провежда в "Двореца" в Балчик. Организатори на културния форум са държавен културен център "Двореца", Атанас Андасаров - уредник на галерия "София" и Националната художествена галерия.
Десет именити български творци се включиха в пленера. Сред тях са проф.Иван Димов, Анджела Минкова, Миглена Александрова, Елена Панайотова, Стефан Божков, проф.Валери Чакалов, Владимир Йосифов, Пенчо Шейтанов, Атанас Андасаров. Техни платна са изложени в почти всички галерии на Европа и частни колекции от САЩ и Япония.
"Това е най-добрият пленер, който се провежда у нас", сподели пред журналисти непосредствено преди откриването на изложбата Атанас Андасаров. Той припомни, че рисуването на открито в "Двореца" датира още от 1928 година, когато кралица Мария е канила млади интелектуалци да творят в лятната й резиденция в Балчик. В края на миналия век Атанас Андасаров и културен център "Двореца" са решили да възобновят пленерите в Балчик. Традиционно те завършват с изложба като творците оставят във фонда на ДКЦ "Двореца" поне две от творбите, създадени по време на пленерите.
През годините в различните издания на пленера, в него са участвали различни хора, но общото винаги е едно и също - неповторимата атмосфера на "Двореца", сподели А. Андасаров. И добави, че лайтмотив във всички издания е именно възхитата, преклонението пред това неповторимо място край морето, което провокира творческите търсения на авторите. Колкото и да са различни авторите, които участват, се оказва, че пленерите тук имат дух на креативност, сподели А. Андасаров. Той сподели, че една от целите на пленерите в Балчик са да се направи нещо, което да остави материална диря. Творците са абсолютно свободни при избора на техника и средства на изобразителното изкуство.
Досега картини от пленерите са гостували два пъти в галерии в София и веднъж в Каварна. През октомври ще се проведе още един пленер, който ще е с международно участие.
 


Сходни връзки

ИЗЛОЖБА "МЕЖДУ НЕБЕТО И МОРЕТО" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди