изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:24 EEST
Добричко е регионът с най-много заявления за присъединяване на вятърни електроцентрали    
НовиниДобрич. Добричка област е регионът с най-много заявленията за присъединяване на вятърни електроцентрали и гъстота на ветрогенератори, съобщиха на пресконференция в Добрич от ръководството на Управителния съвет на Е.ОН България ЕАД, предаде кореспондентът на радио „Фокус” – Варна.

Особено районите на Шабла и Каварна са с най-голяма плътност на ветрогенераторите. Общо заявленията за присъединяване са за 1900 мегавата, казаха от енергийната компания и поясниха, че това се равнява почти на една АЕЦ. Към момента обаче, процентът на удовлетворени заявления за присъединяване е изключително нисък, заради три пъти по-скъпата цена на вятърната енергия от конвенционалната. На този етап частните енергийни компании у нас сключват договори за присъединяване с малки и средни ветроцентрали, докато големите - с Националната електрическа компания (НЕК). В региона са присъединени 150 мегавата, като до началото на следващата година се предвижда да се присъединят още 100 мегавата. Така общата сума на този тип алтернативна енергия ще бъде 250 мегавата за региона. Друг интересен момент по отношение на енергоразпределението в Североизточна България е големият обем ел. енергия, който се краде или се употребява без знанието на енергийна компания, която доставя ток в Добричка област. Частни лица са инсталирали свои ел. мрежи в места, където нещата не са регулирани. От своя страна енергийните компании настояват за достъп до кадастрални карти, за да инсталират свои мрежи и нещата да бъдат контролирани и регулирани. В тези случаи с цел запазване на ел. мрежите в стабилно състояние и надеждност, към момента се инсталират автоматични прекъсвачи на всички линии, които са притежание на енергийната компания. От там информираха, че средният брой прекъсвания на клиент на територията на област Добрич е намалял с 9%. Ако през първото тримесечие на миналата година е 1.38, то за същия период през 2009 – е 1.26 . Средната продължителност на прекъсванията пък е намаляла с 15% - от 69 минути за 2008 до 59 минути за тази година. По думите на ръководството на Е.ОН България ще бъдат инвестирани през 2009 г. над 7 600 000 лева в електроразпределителната мрежа. Като допълнение към това още 1,2 млн. лева за ремонт и поддръжка на съоръженията. Ще се акцентира на подмяната на кабелни линии и въздушни електропроводи, на присъединяването на нови клиенти и изграждането на трафопостове. Голям обаче, остава проблемът със задълженията на ВиК – Добрич към енергийното дружество. От неговото ръководство увериха на пресконференцията, че ако задълженията не бъдат погасени, ще се премине към наказателни мерки, без да бъдат конкретно посочени.
Жулиета НИКОЛОВА
 


Сходни връзки

Добричко е регионът с най-много заявления за присъединяване на вятърни електроцентрали | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди