изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 02:57 EEST
ДЕЦАТА ОТ КЛУБ "ЗЛАТНА ЯБЪЛКА" ГОСТУВАХА В СЕЛО ДЪБОВИК    
КултураВъзпитаници на клуб "Златна ябълка" при СОУ "Св. Климент Охридски" са гостували в генералтошевското село Дъбовик. Визитата е реализирана в рамките на образователната програма "Баба и внуче", по която вече повече от четири години работи Регионалният исторически музей в Добрич, съобщи Надежда Иванова - уредник в музея.

Тя припомни, че програмата е насочена към  деца от различни възрастови групи и техните майки и бащи, баби и дядовци. Целта е да се провокира интересът на младите хора към изучаване на етнографското наследство на Добруджа и съхраняване на българските традиции и обичаи. В уютната обстановка на Етнографска къща, с помощта на музейни и гостуващи специалисти и краеведи, децата научават повече за етнографските групи в Добруджа, за празниците от народния календар, за занаятите и тяхната специфика. 
Децата от клуб "Златна ябълка" с ръководител Руска Симеонова са гостували в село Дъбовик на 3 юни, разказа Н. Иванова, като са били посрещнати с хляб и сол лично от кметицата Стоянка Първева. Учениците разгледали музейната сбирка, посветена на Дора Габе, повозили се на магарешки каручки, а така също присъствали на възстановка на седянка, направена от възрастни жени от селото. Децата и техните родители видяли как се чепка и преде вълна, как се навива прежда на мотовилка и се влачи памук. А когато засвирила гайдата и бабите подели песента, гостите се хванали на кръшно хоро.
Особено настроение завладяло всички при вида на нестинарите, стъпващи по жаравата, а някои от най-малките били пренесени на ръце през огъня за здраве. "Сигурна съм, че всеки от присъстващите тайничко се е помолил светците да го закрилят. Аз самата си пожелах същото и знаех, че децата ще отнесат завинаги със себе си искриците на българщината и тя няма никога да угасне в сърцата им." - сподели още Надежда Иванова.
 


Сходни връзки

ДЕЦАТА ОТ КЛУБ "ЗЛАТНА ЯБЪЛКА" ГОСТУВАХА В СЕЛО ДЪБОВИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди