изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:40 EEST
Европейската левица претърпя тежка загуба на изборите за Европарламент    
Европейски съюзЕвропейската левица претърпя тежка загуба на изборите за европейски парламент. В състава на новото народно събрание групата на партията на европейските социалисти ще има не повече от 165 депутати, значително по-малко от сегашните 217. Европейската десница запазва водещото си място, подобно на либералите. Най-големият пробив бележат европейските „зелени" и редица крайно-десни и евроскептични формации в държави като Холандия, Австрия и Великобритания. Асен Инджиев с подробностите.

Жозеф Доул имаше всички основания да отпразнува резултата на десницата. Лидерът на парламентарната група на ЕНП разряза специално приготвена торта само час след като резултатите показаха, че десните ще доминират в Страсбург и Брюксел и през следващите 5 години. Те ще имат около 270 евродепутати, лек спад в сравнение със сегашните 288. Българските десни партии допринасят със 7 депутати - 5 от ГЕРБ и двама от "Синята коалиция".

Вилфрид Мартенс - председател на ЕНП: „Много съм щастлив от този резултат. Очакван беше резултатът на ГЕРБ, воден от г-н Борисов. Но фактът, че има още двама избрани от партията на г-н Костов и на СДС, това е г-жа Михайлов, така ли, е това е изключителен резултат. Всичко това ще подсили нашата група в ЕП!"

„Тежка загуба" - така коментираха лидерите на социалистите резултатите. Депутатите им в новия европейски парламент намаляват с над 50.

Ян Маринус Виерсма - заместник-председател на групата на ПЕС: „Разочаровани сме. ... Мисля, че въпреки правилните послания, които отправихме, те не са стигнали до хората. Не мисля, че тези европейски избори вече са предопределили резултатите от националните избори в България през юли. Тогава ще гласуват повече хора и те ще гласуват за национално правителство. Сега гласуваха за европейски парламент, т.е. те не гласуват „за" Станишев, а за по-общи каузи!"

Либералите в европарламента запазват сравнително същите позиции, но все пак бележат спад от 100 на около 80 депутати. 4-има от тях са от България - 3-ма от ДПС и един от НДСВ.

Греъм Уотсън - председател на групата на либералите: „Много съм доволен, доволен съм предимно от резултата на ДПС. Той отразява добрата работа на неговата партия в ЕП. Разбира се, съм много доволен, че г-жа Кунева, която свърши страхотна работа като комисар, ще бъде член на европарламента."

Най-големият победител на тези избори се оказват "зелените" в страни като Белгия, Франция и Германия, както и нетрадиционни крайно-десни или евроскептични формации - например британската Партия на независимостта, която е втора в Обединеното кралство след консерваторите. В Холандия крайно-дясната Партия на свободата на Хеерт Вилдерс е втора, силен пробив бележат и крайно-десните в Австрия.

http://infocenter.bnt.bg/

Барозу вероятно с втори мандат

Резултатите от изборите за Европейски парламент правят все по-вероятен втория мандат на Жозе Мануел Барозу. Дясната ЕНП, големият победител на завършилите снощи избори, потвърди днес, че Барозу е единственият й кандидат и че слабият резултат на европейската левица прави преизбирането му напълно възможно. С малки изключения десните в Европа запазиха доминиращото си положение и в новия европейски парламент, социалистите обаче губят около 50 места. Най-голям напредък бележат зелените и няколко крайнодесни формации.

„Тортата на победата" беше сервирана само час след като стана ясно, че ЕНП остава най-голямата сила в ЕП. Наздравицата трябваше на отбележи и провала на европейската левица, не успяла да извлече политически ползи от бушуващата икономическа криза. Десните напротив - с още по-развързани ръце, са готови с първата си номинация:

Жозеф Доул - председател на групата на ЕНП: „ЕНП иска от правителствата на държавите-членки да препотвърдят г-н Барозу като председател на Европейската комисия. Вярваме, че на 15 юли в Страсбург ЕП ще гласува в полза на тази номинация."

Десните в Европа са доволни и от българските си колеги.

Вилфрид Мартенс - Председател на ЕНП: „Много съм щастлив. Очакван беше резултатът на ГЕРБ, воден от г-н Борисов. Но фактът, че има още избрани от партията на г-н Костов и от СДС е изключителен резултат."

„Тежка загуба" - така коментираха социалистите загубените над 50 места. От българските си колеги обаче очакват по-добри резултати след месец.

Ян Маринус Виерсма - зам.-председател на групата на ПЕС: „Не мисля, че европейските избори показват резултатите от националните избори в България през юли. Тогава ще гласуват повече хора. Сега вотът не беше „за" Станишев, а за по-общи каузи!"

Европейските либерали обаче са доволни - особено що се отнася до българските им партньори.

Греъм Уотсън - председател на групата на либералите: „Много съм доволен от ДПС. Той отразява добрата работа на партията на Доган в ЕП. Много съм доволен и за г-жа Кунева, която свърши страхотна работа."

Най-големият победител на тези избори се оказват зелените в страни като Белгия, Франция и Германия, както и нетрадиционни крайно-десни или евроскептични формации - например Британската партия на независимостта, която е втора в Обединеното кралство след консерваторите, и крайно-дясната Партия на свободата в Холандия.

http://izbori.bnt.bg/


Автор: Асен Инджиев - кореспондент на БНТ в Брюксел

 


Сходни връзки

Европейската левица претърпя тежка загуба на изборите за Европарламент | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди