изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:11 EEST
Свободният брак става законен    
Новини
Без дискусия в пленарната зала на Народното събрание премина второто четене на текста за фактическото съжителство без брак, регламентирано в проекта на Семеен кодекс, внесен от Министерския съвет.


Комисията по правни въпроси предлага да отпадне разпоредбата фактическото съпружеско съжителство между мъж и жена да има правно значение, съобщи БТА. Въпреки призива на председателстващия заседанието Любен Корнезов към депутатите да вземат отношение по този въпрос, никой в залата не пожела да се изкаже.
Освен брачния договор, в проекта се разписват и правила за предоставяне на семейното жилище след развода. Когато семейното жилище не може да се ползва поотделно от двамата съпрузи, съдът да предоставя ползването му на единия от тях, ако той е поискал това и има жилищна нужда, предвижда проектът. Предлага се, ако от брака има ненавършили пълнолетие деца и семейното жилище е собственост на единия съпруг, съдът да може да предостави ползването му на другия, на когото е дадено упражняването на родителските права, докато ги упражнява.
Когато от брака има ненавършили пълнолетие деца и семейното жилище е собственост на близки на единия съпруг, съдът да може да предоставя ползването му на другия, на когото е предоставено упражняването на родителските права, за срок от една година, е друго предложение в проекта.
Тази разделност, брачен договор, предоставянето на семейното жилище са насочени срещу мъжа, мъжът става слабата странаа, а в едно семейство той не само трябва да е главата, а и устоите на това семейство, коментира обаче Корнезов.
Той заяви, че е категорично против регламентирането на фактическото съжителство в закона. Сега също двойките могат да живеят без брак, никой не им пречи, коментира той. Според него и за децата, родени при такова съжителство, няма проблем, защото те могат да бъдат припознати от бащата.
Никъде не се посочва колко пъти имаш право на такова фактическо съжителство реално, ако го приемем, ще допуснем многоженство, трябва ли да внесем и груповия брак, попита Корнезов.
Според него няма яснота и как ще се регламентират имуществените отношения във фактическото съжителство. Брачният договор, който се въвежда, може в български условия да донесе повече беди, отколкото ползи. Бракът се превърна в търговска сделка, а все пак той е съюз между мъжа и жената, а не договор, отбеляза той.
В кулоарите Огнян Герджиков от НДСВ коментира пред журналисти, че идеята на фактическото съжителство е да има равнопоставеност между брачните и извънбрачните деца. По думите му са се появили "изкривени" тълкувания, че така се прокарва път  за хомосексуалните бракове. Фактическото съжителство е в интерес на децата, а не да се стимулират извънбрачните връзки, отбеляза той.
Десетки хиляди деца ще са без бащи и ще се чувстват "втора категория", защото сме много "морални", каза още депутатът. Според Герджиков всяка година 18-19 000 деца остават неприпознати. По думите му много демократични държави са осъзнали нуждата от фактическото съжителство и 16 страни вече са го въвели. Герджиков посочи, че е работил по проекта на Семеен кодекс и като цяло го оценява като добър.
Председателят на парламентарната комисия по правни въпроси Янаки Стоилов допълни, че остава като процедура възможността за припознаването на децата от техните бащи. Според него фактическото съжителство има място, но въпросът е как ще се възприеме от обществото и дали ще доведе до това повече от родените деца да имат установен баща.  dir.bg
 


Сходни връзки

Свободният брак става законен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди