изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:50 EEST
Д-Р Ж. ХРИСТОВ: СВЕТОВНАТА КРИЗА УДАРИ БЪЛГАРИЯ    
НовиниСиндикатите излизат на протест

Вчера в Добрич се проведе открито заседание с регионалната структура на синдикалната организация, на което присъства и ръководителят на синдиката д-р Желязко Христов. На заседанието бе обсъден Манифестът на КНСБ за социално-икономическото развитие на България и бе отправен призив към всички граждани да се включат в синдикално-гражданската демонстрация за защита на конституционните права на всички, за защита на работните места и доходи, който КНСБ организира на 16 юни от 11 часа пред Министерски съвет в столицата.
Пред ръководителите на синдикални организации в предприятия от всички браншове Христов очерта картината в страната, като заяви, че световната криза сериозно е ударила България. "От началото на 2009 г. влиянието на кризата у нас се очерта още по-ярко от миналата. Само за първото тримесечие спадът в брутния вътрешен продукт е 3.5 %. В някои от производствата в страната, като дърводобива, химическата промишленост, транспорта... спадът през март спрямо същия месец на миналата година е с 50-60 на сто" - каза Христов. За първото тримесечие на годината товарните превози са се сринали с 33.3 %, което означава, че няма движение на стоки, каза още синдикалистът. Статистиката на КНСБ сочи, че 12 на сто е спадът и в приходите от търговия. "НСИ вчера отчете над 12 на сто свито потребление. Гражданите влизат в криза, но знаете ли какво спират да купуват - лекарства. Яко се купува обаче алкохол и тютюн, което говори за страшна деморализация" - каза Христов. Той заяви още, че данните на синдиката сочат за спад в инвестициите, което води до намален икономически растеж и прогнозира, че през есента безработицата ще скочи. "Оптимистичният вариант е да се стигне през септември-октомври 10 на сто безработица, но може би тя ще стигне и 15 на сто" - каза още ръководителят на КНСБ.
Затова синдикатът излиза на демонстрация, в която пред Министерски съвет ще се настоява правителството да оттегли от парламента проекта на нов закон за събранията, митингите и демонстрациите, който драстично ограничава демократичните права на гражданите. На второ място ще се поиска също и оттеглянето на внесените в НС промени в Кодекса на труда, чрез които българските работници ще могат да бъдат "препродавани" като стока от един работодател на друг. Синдикатите искат още да бъде насочен достатъчен финансов ресурс за кредитиране, инвестиции и държавни поръчки към български фирми, както и да се гарантират предвидените в бюджета разходи за нормално функциониране на пенсионната, здравната и образователни системи в страната. Не на последно място КНСБ настоява и за гарантирана закрила на наемния труд чрез рязко увеличение на обезщетенията за безработица и целева помощ за семейства с невъзможност да обслужват ипотечния си кредит за единственото си жилище.
Христов бе категоричен, че нито една партия или коалиция не предлага програма за справяне с кризата, като прогнозира, че най-драматичен ще бъде периодът в края на лятото и началото на есента, а най-засегнати ще са възрастните хора и тези, които останат без работа.
 


Сходни връзки

Д-Р Ж. ХРИСТОВ: СВЕТОВНАТА КРИЗА УДАРИ БЪЛГАРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди