изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:34 EEST
ДЕЦА ОТ ПЕТ ДЪРЖАВИ ПРЕДСТАВЯТ ТАЛАНТА СИ В "ТРИКСИ"    
КултураМногобройни награди спечелиха и изпълнители от добрички школи


Деца от пет държави - България, Русия, Румъния, Украйна и Израел, участват в юнското издание на международния фестивал на изкуствата "Трикси". Тази година домакин на международната надпревара на талантливи малки певци, музиканти и танцьори е Албена. Организатори на фестивала, който се провежда от 10 до 20 юни, са арт-център "Стринджендо", община Балчик, със съдействието на курорта Албена и под патронажа на Министерството на културата. В международната проява се представят около 120 деца в различни раздели - поп и джаз пеене, ансамбли, хореография, фолклор - вокални и инструментални изпълнители, ансамбли и хореография.
"Интересът към фестивала е много голям, той по принцип се провежда през август. Участниците обаче са многобройни и решихме да направим тази година и юнско издание, за да можем да дадем възможност за изява и на децата, които нямат възможност да дойдат през август", сподели за НДТ директорът Емил Струнджев. Той разказа, че за разрастването на проявата говори участието в него тази година и на художници. Такива има и в юнското му издание, предстои да бъде подредена изложба от техни творби в Албена.
Вече премина конкурсната част на фестивала. Изпълненията на талантливите деца бяха оценявани от жури в състав: Пламен Арабов - композитор, Михай Ваника - композитор и музикален редактор в Националното радио на Румъния, Марина Такмакова - вокален педагог от Русия, Нина Козина - хореограф от Варна и доц. Йорданка Неделчева - преподавател по народно пеене в свободния университет "Черноризец Храбър", Варна. В неделя в казино "Албена" се проведе Галаконцерт и награждаване на победителите. Сред тях има и много деца от добрички школи. Лауреат първа степен в четвърта възрастова група стана Вяра Петрова - възпитаник на поп-рок студио "Сарандев" при общински детски център "Захари Стоянов" с вокален педагог д-р Божана Байчева. Вяра получи и покана за участие в международен фестивал-конкурс за детско и юношеско творчество "Роза ветров", който ще се проведе от 1-6 ноември в Москва, Русия. В него ще вземат участие творчески колективи и солисти от 58 региона на Русия и 15 страни от цял свят. Три награди спечелиха възпитаници на арт-център "Палитра" с ръководител и хореограф Иван Иванов и вокален педагог Анелия Иванова. В трета възрастова група Михаела Евтимова стана лауреат втора степен. За хореография "Палитра" грабна първото място във втора възрастова група и второто - в първа. Три са отличията, спечелени и от възпитаниците на вокална студия "Емоция" с ръководител на Стефка Димитрова. Николай Марков стана лауреат трета степен във втора възрастова група, трио "Усмивка" /Веселина Гайдарова, Цвета Маринова и Николай Марков/ също завоюва трето място. Една от най-малките участнички сред певците - 6-годишната Жулияна Тодорова от ЦДГ "Бодра смяна", се класира на трето място в първа възрастова група. Останалите възпитаници на Стефка Димитрова, които участваха като индивидуални изпълнители, станаха дипломанти. Това са Виктория Обретенова, Велина Никова, Мирослав Марков, Веселина Гайдарова и Цвета Маринова. Всички лауреати получиха купи, а дипломантите - медали. И естествено - много подаръци!
До 20 юни участниците във фестивала ще продължават да радват гостите на Албена и Балчик, ще имат концерт и в Добрич. Убедени сме, че те ще отнесат прекрасни спомени от курорта "Албена" и от "Трикси". НДТ


 


Сходни връзки

ДЕЦА ОТ ПЕТ ДЪРЖАВИ ПРЕДСТАВЯТ ТАЛАНТА СИ В "ТРИКСИ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди