изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:51 EEST
В Техеран става страшно    
По света Столицата на Иран се подготвя за нови серии от протести. Продължаващата политическа борба заради оспорваните резултати от президентските избори продължава, предадоха световните информационни агенции. Някои държавни медии твърдят, че спокойствието се е върнало по улиците на Техеран и цитират полицията, според която редът е възстановен. Фактите обаче са други.


Няколко души бяха убити и много други - ранени, в събота, след като хиляди хора не обърнаха внимание на призивите на властта да сложат край на демонстрациите и излязоха на улиците в израз на протест срещу правителството.

Според държавната телевизия „няколко човека“ са загинали, когато „протестиращите“ подпалили джамия.

Засега официално потвърждение за станалото няма, нито е ясен точният брой на убитите. Една от болниците в столицата съобщи за 19 загинали в първите дни на протестите.

ВВС и други чуждестранни медии са обект на непрекъснати ограничения от страна на властите и репортерите не могат да напуснат редакциите си, за да видят с очите си какво се случва по улиците.

В събота министерството на културата забрани на международните медии да отразяват протестите, освен ако нямат официално разрешение от иранските власти, съобщи и CNN.

Лидерът на протестиращите – претърпелият поражение на изборите Хосеин Мусави, бе цитиран да казва, че демонстрациите трябва да продължат и хората имат конституционно право да протестират.

В събота вечерта той обяви пред поддръжниците си, че е готов за мъченическа смърт и поиска изборите за президент, спечелени от Махмуд Ахмадинеджад, да бъдат анулирани.

Американският президент Барак Обама пък предупреди официално Иран да „спре насилието и несправедливите действия срещу собствения си народ“.

Свидетели твърдят, че полицията е използвала сълзотворен газ, палки и струи вода за разпръсване на тълпите от хора в събота вечерта.

Кореспондент на ВВС е успял да излезе на улиците и съобщи, че е присъствал на разстрел на мъж и раняването на няколко други.  

http://www.dnes.bg

 


Сходни връзки

В Техеран става страшно | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди