изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:40 EEST
Посрещнахме лятото и официално    
Новини
Астрономическото лято започна днес. По българско време то настъпи в 08:45 часа. Лятното слънцестоене настъпи в 05:45 часа по Гринуич. Слънцестоене се нарича времето, когато Слънцето пресича най-отдалечените точки на небесния екватор.


Видимият път на Слънцето по небесната сфера се нарича - еклиптика дължината на еклиптиката е 360°, земната година има ~365 дни - т.е. Слънцето се движи по еклиптиката с около 1° на ден. Точките, където еклиптиката пресича небесния екватор правят денят и нощта да са еднакво дълги - тези слънцестоения се наричат равноденствия. Има лятно и зимно слънцестоене - т.е. най-дългата или най-краткия ден. В северното полукълбо настъпва зимното слънцестоене на 21 декември или 22 декември и тогава там е най-краткият ден (и най-дългата нощ), а лятото - 20 или 21 юни и тогава там е най-дългият ден (и най-кратката нощ). В южното полукълбо по тези дати са, съответно, лятно и зимно слънцестоене.
Еньовден е празникът на лятното слънцестоене. В етнографски музей на открито Етъра край Габрово празнуването ще продължи до 24 юни. Това съобщи Ангел Гоев, директор на музея, цитиран от БТА.
Философите още спорят по въпроса за смисъла на живота, но народната традиция е категорична - народът е сакрализирал храната, съня и еротиката, допълни Гоев. Затова тази година на Етъра ще бъде разказано и демонстрирано всичко, свързано с билките като храна, а на 22 юни там се открива двудневната национална научна конференция "Еротичното в историята".
Празникът започна с откриване на щанд за продукти от лимец в Самарджийската къща на занаятчийската чаршия. Лимецът е диво жито, с което са се хранели древните хора, а първите сведения за растението датират отпреди 17 хиляди години, съобщи Емил Елмазов, билкар и ирисолог. По думите на Елмазов лимецът е екологичната зърнена култура на бъдещето.
Една от изненадите на тазгодишния празник на слънцето и билките ще е приготвянето на ковет-маджун по стогодишна габровска рецепта. Ковет-маджунът е вид балканска панацея, която лекува всичко, приготвя се от 77 вида билки, изварява се, допълва се с пчелен мед и се взема по лъжичка сутрин и вечер, обясни Елмазов. dir.bg
 


Сходни връзки

Посрещнахме лятото и официално | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди