изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:07 EEST
НАРОДЕН КАЛЕНДАР 24 ЮНИ ЕНЬОВДЕН    
ПразнициДнес православната църква чества рождението на св. Йоан Кръстител. На 24 юни в българския народен календар се отбелязва хубавия летен празник Еньовден. Според народните представи на този ден слънцето започва бавно да умира и годината да клони към зимата.


Позната и до днес е и репликата: "Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг". Вярва се, че който види сутрин рано окъпалото се в жива вода "играещо" и "трептящо" слънце, ще бъде здрав през цялата година. На този ден всеки гадае за здравето си, като наблюдава сянката си - ако тя се очертае без глава, или наполовина, това предвещава болест.
В народните вярвания е съхранено още, че в нощта на умиращото и раждащото се ново слънце омайните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, която изчезва с изгрева на слънцето. Затова още по тъмна доба на Еньовден моми, баячки, врачки и магьосници берат билки, които после използват през цялата година.
В народните вярвания е съхранено и поверието, че през тази нощ магическа сила придобиват и водите, като реките и кладенците имат също лечебна сила, защото слънцето се е окъпало във водите им. В някои части на страната считат, че и росата рано сутрин на този ден е лековита. Запазен е още обичаят срещу празника всеки стопанин да зажънва по няколко класа от своята нива, за да я намерят бродниците - магьосници вече обрана. За да има плодородие, на празника млади жени отиват на нивата, ожънват една ръкойка, изпилтат плитка от житото и слагат на кръст плитката и ръкойка.
На този ден се гадае за здраве, женитба и плодородие. Тези гадания са включени в обичая надпяване на пръстен или китка, който наподобява ладуването.
 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР 24 ЮНИ ЕНЬОВДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди