изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:02 EEST
ПО МЕЖДУНАРОДНИ ПРОЕКТИ РАБОТЯТ В СОУ "ДИМИТЪР ТАЛЕВ"    
НовиниПрез учебната 2008/2009 година СОУ "Димитър Талев" успешно реализира три международни проекта с грантова схема за 51 000 евро по програма "Учене през целия живот", секторна подпрограма "Коменски", Училищни международни партньорства, съобщават от учебното заведение.

Мониторинговите отчети за напредъка показват успешно реализиране на целите и работните дейности в края на първата им проектна година. В предложения от СОУ "Димитър Талев" проект "Европейско образование с Информационно-комуникативни технологии" участват 8 училища-партньори от Испания, Италия, Гърция, Турция, Чехия, Словакия, Унгария и Литва. През първата работна година по проекта са изработени на постер и компютърни лозунги по повод "2008-Европейска година на междукултурния диалог", въпросник, насочен към ролята и мястото, които компютърът заема в ежедневния живот на учениците и учителите. Проведено е проучване за степента на компютърната опитност и обучение на учителите от участващите страни. Направена е мултимедийна презентация и брошура, проследяваща развитието процеса на компютъризация и технологиите в училищата-партньори; създаден е каталог с национални електронни учебни ресурси. Проведен е и конкурс за изработване лого на проекта. Организирана е "Седмица на Интернет", обучителни курсове по ИКТ и английски език за учители от училището, разработени са презентации от учители по различни учебни предмети и представени под формата на "Открит урок" на училищната общност.
В резултат на реализацията на проекта са разработени  15 мултимедийни презентации и брошури по реализираните работни дейности.
Проведени са 3 работни срещи в Испания, Турция и България. В проведената в Добрич среща са участвали 70 представители на училища-партньори, което я превръща в най-голямата среща по тази програма, провеждана в България досега. През втората проектна година предстоят работни посещения в Гърция, Италия и Унгария.
По проект "Мост към професионалния живот", който също се координира от СОУ "Димитър Талев", участват 5 училища-партньори от Франция, Полша, Чехия, Унгария и Словения.
През първата му част е изработен въпросник, направена е презентация и са написани есета от участващите в проекта ученици на тема "Моята работа, моята мечта". Проведени са интервюта и анкета сред родителите на учениците на тема "Моята мечта за работа, когато бях дете и моята кариера днес". Проведен е конкурс за лого на проекта. Направено е проучване за "Най-желаните и престижни професия в региона и в страната". Организирани са били и срещи на учениците с хора с успешна кариера в региона, които са разказали за своята професионална реализация и др. По проекта са разработени множество презентации и брошури. Проведени са 2 работни срещи в България и Чехия, предстоят работни посещения в Словения, Унгария и Франция.
По проект "България и Унгария - докосване до две култури", СОУ "Димитър Талев" си партнира с училище от Будапеща, Унгария. По него е израбтен въпросник "Какво знаеш за страната партньор?", речник на основните думи от ежедневния живот на английски, български и унгарски език,  уеб-сайт, извършен е обмен на информация, израбтени са плакати и картички за националните празници на двете страни и честване на Коледа и Нова Година, направено е изследване и събиране на информация за географското положение, климата, икономиката и историята на страната-партньор, проведено е обучение на основни думи, изрази и съставяне на диалози, свързани всекидневния живот в партньорски език, заснет е филм за този процес и др. Проведена е 10-дневна работна среща в Унгария, през май 2010 ще бъде проведена и в България.
Работата по 3-те международни проекта спомага учителите и учениците от СОУ "Димитър Талев" да подобрят своите постижения и резултати както в училище, така и в ежедневния си живот, дава им възможност да си сътрудничат и да изграждат приятелства със свои колеги и съученици чрез европейско образование. Работните срещи и ежедневните контакти с млади хора от други страни насърчават учениците от СОУ "Димитър Талев" да учат други европейски езици, да развиват своите компютърни умения, да се запознават и изграждат респект към чуждите култури.
От 2000 г. Досега СОУ "Д. Талев" е работило по девет международни проекта.
 


Сходни връзки

ПО МЕЖДУНАРОДНИ ПРОЕКТИ РАБОТЯТ В СОУ "ДИМИТЪР ТАЛЕВ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.18 секунди