изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:59 EEST
ЗАРАДИ ПЕТЪР ДИМИТРОВ - КАНДИДАТ ЗА ДЕПУТАТ НА БСП В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ, ДЪРЖАВАТА МОЖЕ ДА ЗАГУБИ НАЙ-ГОЛЕМИЯ СИ ИМОТ ЗАД ГРАНИЦА    
Новини
Държавата може да загуби най-големия си имот зад граница. Центърът на промишлеността в Москва, оценяван на 160 млн. долара, губи дипломатическия си статут, съобщи Медиапул. Това е станало на 1 юни с подпис на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който води листата на БСП в Добричка област.


ndС негова заповед е променен устройственият правилник на центъра. В новия е записано, че дейността на центъра се осъществява според българското и руското законодателство. С промяната се отваря вратичка за различни сделки с имота - в сградата да се извършва търговска дейност, да се отдават помещения и дори целият имот под наем. Както и за промяна в статута с цел приватизация - актуваната публична държавна собственост може лесно с решение на МС да бъде променена в частна държавна.

Оттук нататък няма проблем с всякакъв вид сделки със сградата. С промяната на статута сградата става собственост на икономическото министерство. Засега това се отнася за жилищната част на имота, скоро се очаквало МИЕ да получи и документ за публична държавна собственост и върху административното тяло. Тази стъпка се налага, за да бъде уреден въпросът и от руска страна, казват от ведомството на Петър Димитров.

Заповедта на министъра била издадена, за да бъде спасена шефката на центъра Малина Божинова, твърдят наематели. Тя е снаха на бившия секретар на ЦК на БКП от Татово време Георги Божинов. Освен нея в центъра работи и братовчедка на съпругата на Георги Божинов, както и кумци на младите Божинови.

Малина Божинова събирала без право наеми от близо 90-те фирми, които имат представителства в центъра. Това каза за "Стандарт" един от наемателите - генералният директор на "РБК-Косметикс" Методи Маджаров, чийто офис е в сградата. Има и съмнения, че голяма част от сумите не са отчитани. Между Божинова и наемателите назрял голям скандал, вследствие на което в края на февруари тя привикала руски спецчасти, за да решат конфликта. Това е недопустимо в сграда с дипломатически имунитет. От своя страна пък наемателите изпратили сигнали за нарушения срещу Божинова до шефа на ДАНС Петко Сертов и до главния прокурор Борис Велчев.

"Във връзка със сигнал на 28 май с прокурорско постановление е разпоредена проверка на ДАНС", казаха от пресцентъра на Върховната касационна прокуратура, но не уточниха за какво точно става дума. "Работим активно, проверката не е приключила", каза лаконично говорителката на ДАНС Зоя Димитрова.

Три дни след прокурорското постановление министър Петър Димитров уведомява Външно министерство за решението си да промени статута на имота. За това има няколко причини, твърдят наематели. Едната е опит да се тушират евентуални обвинения срещу Божинова, ако проверката на ДАНС открие нарушения в управлението на московския бизнес център. Според друго предположение това е свързано с разчистване на сметките с фирмите, дръзнали да сигнализират правните органи в България за действията на Божинова.

Отпадането на имунитета на сградата позволява всякакъв вид проверки на работещите дружества там.
В момента сградата на практика е с неуредена собственост съгласно руското законодателство, твърдят от "Медиапул". Зданието, което има административно тяло и жилищна част, е построено в началото на 1980-те по силата на българо-руска спогодба от 1971 г. Двадесет години по-късно обаче все още няма издаден нотариален акт за собственост от московската община. Едва преди около шест месеца Божинова задвижва процедурата по вписване на имота в общинския регистър.

Дипломати обаче твърдят, че това не е вярно, тъй като процесът по регистрацията на собствеността се извършва от външно министерство и на практика действията на Димитров само пречат на узаконяването на сградата. Според тях по-лесно би било процедурата да се придвижва в условията на дипломатически статут.


Божинова събирала по $4-5 млн. годишно

Шефката на българския Център на промишлеността в Москва Малина Божинова ежегодно събира от фирмите там по 4-5 млн. долара под формата на наеми. Това заяви пред "Стандарт" генералният директор на фирмата "РБК-Косметикс" Методи Маджаров, чиито офиси се помещават в центъра.

Според него това е незаконно, тъй като сградата има дипломатически статут, издържа се от бюджета и няма право да извършва търговска дейност. Божинова използва руското и българското законодателства, за да узакони събирането на наеми, което по принцип е забранено в дипломатически имот. Поради тази причина Божинова получава по 3-4 млн. евро държавни пари за поддръжка на сградата.

В Центъра на промишлеността се правят още куп незаконни неща, твърди Маджаров. На нейна територия живеят хора, които нямат адресна регистрация там, а шефката на сградата събира наеми и от тях, което също е незаконно. Във връзка с всички тези нередности сме алармирали ДАНС и прокуратурата, съобщи още той.


Външно: Уведомиха ни

Министерството на външните работи е получило от Министерството на икономиката писмо за промяната на статута на Центъра за промишлеността в Москва и го е приело за сведение. Това коментира за "Стандарт" зам. външният министър Милен Керемедчиев. Външно нямало проблеми с промяната в статута на имота, който бил собственост на ведомството на Петър Димитров. В МВнР обаче смятат, че въпросът с българските имоти в Русия и руските у нас трябва да се решава изцяло, а не като отделни казуси. "Стандарт" потърси за коментар и посланикът ни в Москва Пламен Грозданов. Пресслужбата му обясни, че той е запознат със случая, но не и с медийните публикации по него и ще коментира на по-късен етап.

Екип на "Стандарт"
 


Сходни връзки

ЗАРАДИ ПЕТЪР ДИМИТРОВ - КАНДИДАТ ЗА ДЕПУТАТ НА БСП В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ, ДЪРЖАВАТА МОЖЕ ДА ЗАГУБИ НАЙ-ГОЛЕМИЯ СИ ИМОТ ЗАД ГРАНИЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди